Місто-сад: Львів пропонують засадити фруктовими деревами

Таку пропозицію висловила архітекторка та урбаністка Ольга Криворучко. Вона пропонує відновити давню традицію озеленення Львова – висаджувати на вулицях плодові дерева. Про це вона написала в своїй авторській колонці на сайті Tvoemisto.tv.

«Одними з найбільш витривалих у наших міських умовах (до загазованості, забруднення, шуму, посухи) є такі види дерев: ясен, клен, липа, граб, дуб. Також можна садити дерева, що раніше були типовими у Львові, а зараз їх нечасто використовують. У Львові було багато садів: грушеві, яблучні, сливові, та декоративні види рослин: слива Пісарді, глід, яблуня Нєдзвєцького, гіркокаштан криваво-м’ясний, навіть магнолії зустрічалися», – зазначає архітекторка.

На її думку, під час озеленення вулиць можна використовувати акацію, робінію, горобину, грушу шантиклер, сакуру, гладичію, ліріодендрон.

«Дерева створюють прохолоду й затінок, затримують вологу, захищають від пилу й шуму в зелену пору року, дають відчуття захищеності та затишку, зрештою, надають простору естетичності», – пише вона.

Окрім того, вона пропонує відновити зелені зони, які сполучались між собою, утворюючи коридори, які були у 1970-1980-х роках. Оскільки, на її думку, вони дають ефект привабливості та комфортності життя у місті, дозволяючи пройти містом від парку до парку, через сквери, мінімально контактуючи з автодорогами.

Нагадаємо, що у Львові хочуть створити зелений коридор між Сиховом та центром міста.

Хмарочос

екологія місто Львів

Знак гривні
Знак гривні