Чому одні країни мають волю до боротьби, а інші ні (ДОСЛІДЖЕННЯ)

Відомий аналітичний центр RAND випустив цікаве дослідження про війну. Називається «Національна воля до боротьби».

В RAND досліджують, що таке воля до боротьби, з чого вона складається, як її зміцнювати і як пригнічувати, - пише українською Дмитро Кулеба. Далі ми даємо його переказ дослідження і коментарі:

Один з висновків: найбільшу здатність утримувати волю на належному рівні мають міцні демократії чи, навпаки, тоталітарні держави. У слабких демократіях (на кшталт нашої) легше пригнітити волю до боротьби.

Серед рекомендацій: «Департамент оборони, Державний департамент та розвідувальна спільнота могли б розпочати з включення концепції волі до боротьби у їхній аналіз іноземних інформаційних операцій».

Тобто, серед іншого, треба системно аналізувати, яким чином іноземні держави намагаються підірвати волю народу іншої держави до боротьби. Думаю, це була б дуже корисна практика і в Україні. І щоб результати аналітики були в публічному доступі.

І там є розділ про Росію, і що робити з її волею до боротьби, яка є традиційно високою. І вони дають три шляхи: підвищити ціну конфлікту за участі Росії, щоб він втратив привабливість в очах росіян; засобами комунікації загострювати розбіжності за національною та етнічною ознаками; підривати довіру росіян до влади та армії.

Сюрприз-сюрприз: рівно все це вже робить хто? Сама Росія. І з особливим розмахом в Україні прямо і опосередковано через місцевих друзів.

Завдання держави полягає в тому, щоб зберегти волю українців до боротьби. Політики та медіа, які підривають цю волю, підривають життєздатність держави. Ризики шалені. Збалансовувати свободу та безпеку - складно, але потрібно.

армія аналітика війна

Знак гривні
Знак гривні