Державний регулятор США вимагає усунути Ілона Маска з посади гендиректора Tesla - за шархрайство

Комісія з цінних паперів і бірж США звинуватила засновника та головного виконавчого директора компанії Tesla Inc. Ілона Маска в шахрайстві й вимагає його відсторонення від керування компанією за заяви про намір зробити Tesla приватною компанією.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Reuters.

У позові комісії до федерального Мангеттенського суду проти Маска йдеться про те, що він ввів в оману інвесторів серією твітів, опублікованих 7 серпня, про можливість викупу акцій по $420 за штуку, щоб таким чином вивести компанію біржі. Засновник компанії також додав, що «фінансування забезпечено», але перешкодою для цього може стати отримання схвалення від акціонерів. Після цих заяв вартість акцій Tesla Inc. зросла приблизно на 11%.

У позові також зазначено, що ціну у $420 за акцію Маск вибрав, тому що ця сума була на 20% вища від ціни на момент твіту, а ще тому, що це число пов’язане з культурою вжитку марихуани. Цитуючи листування засновника компанії з директорами, комісія додає, що Маск вважав, що це «розвеселить його дівчину». А це, на думку позивачів, точно не є гарним фактором вибору ціни.

За американськими законами, очільники публічних компаній мають узгоджувати свої заяви з інвесторами та регулюючими органами, чого Маск не зробив.

«Урок для всіх генеральних директорів — правила існують для всіх і кожного, зокрема, й для успішних візіонерів», — сказав Чарльз Елсон, директор Центру корпоративного управління при Делаверському університеті.

Після заяви Маска деякі інвестори подали на нього до суду, адже акції компанії стрімко подорожчали, а саме подорожчання було викликане не ринковими чинниками, а штучним шляхом.

А вже 25 серпня Маск відмовився від ідеї викупити Tesla.

Нагадаємо, раніше Міністерство юстиції США розпочало розслідування проти очільника компанії Tesla Ілона Маска через заяви про викуп Tesla.

2 серпня повідомлялося, що компанія Tesla Motors за квартал втратила близько 718 мільйонів доларів, що стало найбільшим відтоком грошей з компанії за всю її історію.

Акції Tesla почали падати через невиправдання очікувань інвесторів щодо кількості вироблених автомобілів та через проблеми з автопілотом.

Раніше аналітики Bloomberg повідомляли, що у компанії Ілона Маска Tesla можуть закінчитися гроші вже у 2018 році. Зокрема, через це Ілону Маску довелось внести до компанії близько 10 мільйонів доларів власних грошей.

бізнес кримінал маск

Знак гривні
Знак гривні