Солсберецьким кілером Бошировим виявився полковник ГРУ Анатолій Чепіга (ВІДЕО)

Справжнє ім'я підозрюваного в отруєнні Скрипаля Боширова — Анатолій Чепіга, він полковник ГРУ.

У новій частині розслідування дослідницької групи Bellingcat йдеться про те, що Руслана Боширова, підозрюваного в отруєнні екс-агента російської розвідки Сергія Скрипаля, насправді звуть Анатолій Чепіга, він є полковником ГРУ і має звання «Героя Росії».

Переклад Громадського:

Як зазначають розслідувачі, вони шукали «Боширова», знаючи його приблизний вік, серед випускників військових училищ, де агентів ГРУ навчають іноземним мовам та готують до операцій за кордоном.


Страстотерпці Солсберецькі. Інтерв'ю підозрюваних убивць Russia Today розхапали на меми (ФОТО, ВІДЕО)

На одній з фотографій з Чечні вдалося знайти людину, схожу на «Боширова». На сайті Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища дослідники знайшли випускника, який підходить за віком та служив у Чечні під час війни.

Також ім’я Анатолія Чепіги знайшли у базі даних, де його домашньою адресою у 2003-2005 роках вказаний Хабаровськ. Адреса збіглася з адресою військової частини, у якій дислокувалася 14-а бригада спецназу ГРУ.

Підтвердженням припущення розслідувачів стала виписка Чепіги із системи «Російський паспорт» від 2014 року, де на фото людина, названа британським слідством Русланом Бошировим.

Дослідники дізналися, що Анатолій Чепіга народився 5 травня 1979 року у невеликому селищі Ніколаєвка на кордоні Росії та Китаю. Після завершення навчання він пішов служити до 14-ї бригади спецназу ГРУ, з яким брав участь у другій чеченській війні. У грудні 2014 року президент РФ Володимир Путін присвоїв Чепізі звання «Героя Росії».

У заяві Добровільного товариства сприяння армії, авіації й флоту в Амурській області йдеться про те, що Чепіга став «героєм» за виконання «миротворчої місії».

Розслідувачі припускають, що йдеться про участь у бойових діях на Донбасі, бо наприкінці 2014 року підрозділ Чепіги помітили біля кордону з Україною. А в цей час військова операція РФ у Сирії ще не почалася.

Біля пам’ятника маршалу Рокосовському на території Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища ім’я Чепіги вибито золотими літерами.

Раніше повідомлялося, що громадяни РФ, які мають номера паспортів, схожі з номерами Руслана Боширова та Олександра Петрова — підозрюваних в отруєнні екс-агента російської розвідки Сергій Скрипаля, вказали, що мешкають за адресою: Москва, Хорошевське шосе, 76Б, де розташована штаб-квартира ГРУ.

Нагадаємо, росіянин Едуард Широков (Шишмаков), якого влада Чорногорії звинуватила в підготовці держперевороту в країні у жовтні 2016 року, також має паспорт, схожий за номером на паспорти Петрова та Боширова.

Також стало відомо, що на документах Боширова та Петрова були позначки, які свідчать, що вони співробітники спецслужб.

Раніше повідомлялося, що британські правоохоронці розшукують ще двох підзрюваних в отруєнні Скрипалів, окрім Петрова та Боширова.

5 вересня британські прокурори назвали причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян — Олександра Петрова та Руслана Боширова. Британія запевняє — це офіцери розвідки.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що це цивільні громадяни, й у їхній біографії «немає нічого кримінального».

Російський телеканал Russia Today опублікував інтерв'ю з двома чоловіками, що назвалися Олександром Петровим і Русланом Бошировим. Люди з такими іменами підозрюються британським слідством в отруєнні екс-співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в місті Солсбері в березні 2018 року.

У розслідуванні The Insider та The Bellingcat йдеться, що паспорт Олександра Петрова виданий у 2009 році й у досьє Федеральної міграційної служби немає ніяких згадок про «попереднє життя»: реєстрації адреси проживання чи отримання інших паспортів. На файлі з паспортними даними Петрова стоїть штамп «Інформацію не надавати».

Російське видання «Новая газета» заявило, що номер телефону з документів Олександра Петрова, одного з двох підозрюваних в отруєнні екс-співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля, майже збігається з номерами телефонів декількох підрозділів Міноборони РФ.

Журналісти подзвонили за номером із документів підозрюваного в отруєнні Скрипалів Олександра Петрова — слухавку взяли в Міноборони РФ.

Слідство вважає, що підозрювані могли приїхати в Лондон не під справжніми іменами. Обом чоловікам близько 40 років. За даними поліції, 2 березня вони в'їхали на територію Британії та через два дні повернулися в Росію.

Британська прем'єрка Мей наголосила, що британська влада наполягатиме на розширенні режиму санкцій, які Євросоюз запровадив проти Росії.

Сполучені Штати, Франція, Німеччина та Канада дійшли спільної думки з Британією про те, що російська влада «майже безсумнівно» погодила отруєння екс-розвідника РФ Сергія Скрипаля.

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що інформація про причетність двох росіян до отруєння в Британії екс-розвідника Сергія Скрипаля є «інформаційною маніпуляцією».

Нагадаємо, британське слідство вважає, що отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля не могло бути здійснене без схвалення Кремля.

У березні 2018 року 66-річний громадянин Росії, колишній розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні з важким отруєнням. З ним була його донька Юлія.

Сергій Скрипаль — полковник російської військової розвідки у відставці. У 2006 він був засуджений до 13 років в’язниці за звинуваченням у шпигунстві на користь Британії. Росія заявляла, що він передавав Лондону інформацію про російських секретних агентів в Європі. У 2010 у складі групи з чотирьох ув’язнених Скрипаля обміняли на звинувачених США в шпигунстві 10 осіб. Згодом Скрипаль переїхав жити у Британію.

Прем'єрка Британії Тереза Мей заявляла, що Росія ймовірно причетна до отруєння Скрипаля, а злочин учинили за допомогою бойової нервово-паралітичної речовини класу «Новачок», розробленої в РФ.

Міжнародні експерти Організації з заборони хімічної зброї підтвердили висновки Британії про те, що Скрипаля та його доньку отруїли нервово-паралітичною речовиною.

Після отруєння Британія видворила російських дипломатів. Також Британія заявила про замороження російських активів у країні. Повідомлялося, що санкції можуть зачепити найближче оточення Путіна.

Згодом Україна, США та країни ЄС оголосили, що висилають російських дипломатів через отруєння Скрипаля в Британії. 27 березня генсек НАТО оголосив про видворення 7 російських співробітників.

МЗС Росії заявило про вислання 23 британських дипломатів «у відповідь на дії Британії». Також російське МЗС заявило про закриття Британської ради.

Президент України Петро Порошенко закликав світ реагувати на політв’язнів Кремля як на отруєння Скрипаля.

кримінал тероризм росія британія скрипаль

Знак гривні
Знак гривні