Українські військові кораблі з Одеси на Азов пройшли Керченський міст окупантів (ФОТО)

Кораблі "Донбас" і "Корець" успішно пройшли Керченський міст. Про це повідомляє джерело InfoResist в оборонному відомстві.

InfoResist цитує слова свого джерела в Міноборони України: "Росіяни такого від нас не очікували, але ми діємо в рамках Договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки", - повідомило джерело.

За даними видання, Росія влаштувала на шляху проходження кораблів ВМС низку провокацій. Так, були зафіксовані провокаційні прольоти винищувачів Су-30 і вертольотів.

Крім того, українські кораблі постійно супроводжували три судна РФ. Після проходження Керченського мосту за "Донбасом" пройшов один корабель окупанта.

Джерело додало, що "росіяни не думали, що ми підемо так далеко і перетнемо протоку. Для них це було несподіванкою".

Завдяки цим двом суднам формація, яку ми умовно називаємо "Азовська флотилія" (звучить круто :D) поповнилась двома одиницями. Доволі умовно, бо "Донбас" слугуватиме плавучою базою до моменту розбудови потрібної інфраструктури в Бердянську, який визначений новою базою ВМСУ в регіоні.

Роман Кулик, блогер, який відслідковує військові події пише у своєму ФБ:

Весь процес переходу плавзасобів ВМСУ супроводжував розвідувальний літак ВПС США Boeing RC-135V. У такій обстановці росіяни не осмілились блокувати кораблі, але супроводжували їх цілим флотом у складі 6 катерів і кораблів.

Таким чином, окрім катерів Маріупольського прикордонного загону, на Азові маємо два МБАКи, умовно станціонарний "Донбас", "Корець", "Лубни" і "Кременчук". На суші ж: 501 та 503 батальйони 36 бригади морської піхоти, у Бердянську та Маріуполі, щонайменше. ...

Протягом усього літа ми чекали бодай якоїсь реакції на створену росіянами кризу на Азові. І якщо на дипломатичному напрямку відповідні заходи, гмм, трохи розчарували, то станом на зараз ЗС/ВМСУ зробили, мабуть, по максимуму можливого. На що вистачило сил і засобів. Це радує.

Тепер флотилію і морська піхота на Азові треба підсилювати, а нові катери зможуть бодай тримати катери ФСБ на пристойній відстані від портів Маріуполя та Бердянська".

Нагадаємо, що необхідність посилювати військову присутність на Азові виникла після того, як російські прикордонні катери почали затримувати українські торгові суда, в тому числі і ті, які йшли з Маріуполя в Бердянськ і навпаки. Також експерти не виключають можливої атаки з моря на українське азовське узбережжя.

Використані матеріали Цензор

азов маріуполь армія бердянськ флот море

Знак гривні
Знак гривні