УПЦ КП готова прийняти всіх ієрархів колишньої УПЦ МП в єдину помісну українську церкву

Як казав той, котрого багато священиків давно позабували, "прощайте, то й вас прощатимуть".

17 вересня видання «РБК-Україна» опублікувало інтерв’ю з Філаретом, патріархом української православної церкви Київського патріархату. Zaborona.com обрала головне з цього матеріалу.

Контекст

Президент України Петро Порошенко приділив «церковній незалежності» ключове місце у своїй передвиборній кампанії. А от на бік УПЦ Московського патріархату відкрито стали представники «Опозиційного блоку», які попереджають про можливе громадянське протистояння в разі отримання автокефалії.

Наразі відбувається підготовка майбутнього об’єднавчого Собору, на який зберуться архієреї УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) й окремі представники УПЦ МП.

Ієрархи УПЦ МП зможуть вступити до УПЦ КП

За словами патріарха, нова церква готова буде прийняти до себе всіх діючих ієрархів так званої української православної церкви московського патріархату.

«Вони не чужі нам, вони для нас свої. Все, що було раніше, хто б що не говорив, все буде відкинуто і забуто», – заявив Філарет.

Відповідь Москві

Раніше повідомлялося, що РПЦ погрожує Україні «дуже жорсткою відповіддю» за автономію УПЦ.

«Справа в тому, що цю загрозу і ми передбачали і, думаю, Вселенський патріарх теж. Що таке «розділення світового православ’я»? Ніякого «розділення» не буде. Просто Москва припинить молитовне єднання з Вселенським патріархом і з Українською автокефальною церквою. На свою сторону Москва може схилити ще дві-три церкви – Болгарську, Грузинську, Антіохійську церкви. Можливо, приєднається і Сербська церква, хоча вона на тому Соборі була. Але, в будь-якому випадку, це все буде тимчасово. Потім всі перераховані мною церкви визнають автокефалію Української церкви й повернуться до молитовного єднання з усім православ’ям – якщо й підуть на тимчасовий розрив», – повідомив Філарет.

Як довго триватиме процес автокефалії

За словами патріарха, цілком реально, що всі процедури з отримання томосу будуть закінченні до нового року.

«Ми не можемо цього прогнозувати по часу. Цей процес обов’язково буде відбуватися. А закінчиться, мабуть, тоді, коли в єдину церкву перейдуть усі», – додав Філарет.

релігія україна росія Церква

Знак гривні
Знак гривні