Тепер розкольники - це РПЦ та Гундяєв, які розривають зв'язок із Константинополем через світське (ВІДЕО)

Після позачергового засідання синоду Російської православної церкви стало відомо, що Московський патріарх Кирило перестане згадувати Вселенського патріарха Варфоломія під час богослужіння, а священики РПЦ не будуть більше молитися зі священиками Константинопольського патріархату і залишать всі релігійні організації, в яких є представники цієї церкви.

РПЦ "не виключає" повного розколу з Вселенським патріархатом.

Ці заходи московський синод схвалив ще до надання Вселенським патріархом автокефалії православній церкві України. Можна уявити собі, що буде потім.

"Ура, ми тепер самі розкольники!" - відреагував відомий богослов Андрій Кураєв.

"Підстава для розриву фантомна – приїзд константинопольських легатів до Києва. Гаразд би, вони хоч якусь ієрархічну дію зробили (служили літургії, висвятили когось). Але розкол через просто приїзд послів – це вперше. Право хоч церковне, хоч світське не карає за намір. Так що наш синод сказав нове слово", - зауважив Кураєв.

Київський Патріархат оцінює рішення Синоду РПЦ про розрив молитовного спілкування як безпідставне, не виправдане ані з богословської, ані з історичної, ані з канонічної точки зору.
Про це йдеться у заяві прес-центру Київської Патріархії з приводу рішення Синоду РПЦ про розрив молитовного спілкування.

Як зазначається, Київський Патріархат оцінює рішення Синоду РПЦ як безпідставне, не виправдане ані з богословської, ані з історичної, ані з канонічної точки зору.

“Припинення молитовного поминання одним Предстоятелем Церкви іншого Предстоятеля Церкви та розрив євхаристійного спілкування між ієрархами може бути виправданий серйозними порушеннями богословського характеру (проповідь та поширення єресі чи іншого лжевчення). Питання церковно-адміністративного характеру (призначення представників Вселенського Патріарха), навіть при наявності заперечень від іншої Церкви, повинно вирішуватися на церковно-адміністративному рівні, а не через розрив єднання у Таїнстві Святої Євхаристії”, - йдеться у повідомленні.

У заяві йдеться, що вчинивши так, Московський Патріархат фактично прирівняв зовнішню, мирську сторону життя Церкви, до сутнісної, таємничої сторони, прирівняв питання керівних прав та влади ієрархів - до єдності у Христі. Цим самим було ще раз доведено те, про що наша Церква свідчить багато років: у нинішнього керівництва Московського Патріархату «закрадається, під виглядом священнодійства, пихатість світської влади».

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні