Померла 8-літня дівчинка, яка отруїлась у дитячому таборі Славутич

Вночі 12 вересня після тривалої коми у відділенні гострих інтоксикацій "Охматдиту" померла восьмирічна Маргарита Лукашук, яка була госпіталізована в липні через отруєння в таборі "Славутич" на Київщині.

Про це пише Цензор із посиланням на Охматдит.

Нагадаємо, що 2 липня в приватному таборі "Славутич" у Переяслав-Хмельницькому районі сталося масове отруєння дітей, які приїхали на підготовку до змагань (гімнастика). Загалом постраждало 12 дітей.

За результатами санітарно-епідеміологічного розслідування було встановлено, що станом на 2 липня в закладі перебувало 226 дітей. Серед них у супроводі трьох тренерів - 26 дітей із Києва та Київської області, які відвідують ДЮСШ Дерюгіних.

З'ясувалося, що 30.06.2018, згідно з меню, 226 дітям закладу на полуденок видали йогурти з наповнювачем "Злаки" та з лактулозою місцевого виробника, термін споживання яких закінчувався 01.07.2018. (...) Під час епідрозслідування встановлено, що 30.06.2018 тренери вилучили у вихованців 26 йогуртів, виданих на полуденок, зберігали їх без дотримання відповідного температурного режиму у своїх кімнатах і повернули дітям для вживання через добу.

Перші симптоми отруєння у дітей з'явилися о 7 ранку. О 15 годині 2 липня місцеві лікарі з обласної лікарні дізналися про отруєння, після чого до табору приїхала швидка. Однак лікарів не пустили на територію табору. Лише ввечері 2 липня медикам повідомили, що в таборі є дитина у важкому стані. Восьмирічну Маргариту доставили в центральну районну лікарню в стані сильного зневоднення тільки вранці 3 липня. Під час огляду в неї почалися судоми, після чого вона впала в кому і була госпіталізована в реанімацію.

Голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган 4 липня заявив ЗМІ, що реанімаційна бригада прибула в районну лікарню тільки вранці 3 липня з тієї причини, що медперсонал лікарні й табору порушив протокол і не повідомив про отруєння відразу.

"3 липня була динаміка до погіршення стану, ця ніч була критичною, але вночі стан дівчинки стабілізувався. Хоча загроза не минула, але збільшення набряку мозку зупинилося", - повідомив також глава Київської ОДА.

У повідомленні Держспоживслужби від 3 липня зазначалося, що ще 2 червня її представники взяли проби їжі, якою годують дітей у таборі, а 3 липня у постраждалих дітей взяли аналізи. Результати аналізів мали бути готові через кілька днів.

У повідомленні зазначалося, що 3 липня о 8:30 комісія з епідеміологічного розслідування разом з прокурором району та нарядом поліції очікували допуску в медичний ізолятор, де перебували потерпілі діти. Однак директор "Славутича" в присутності двох адвокатів дозволила почати роботу комісії тільки об 11:55. Цю інформацію підтвердив і глава Київської ОДА Олександр Горган. За його словами, за фактом перешкоджання своєчасному огляду дітей та забору матеріалу вже розпочато кримінальне провадження.

У прокуратурі Київської області повідомили, що кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арешт терміном до шести місяців або обмеження волі терміном до трьох років.

Однак, як 3 вересня повідомила адвокат сім'ї Лукашук Оксана Соколовська, внаслідок "безпринципної" позиції органів Нацполіції та прокуратури за смерть дитини може ніхто й не відповісти.

Далі наводимо її пояснення про хід слідства станом на 3 вересня:

"А тепер по суті.

Органом досудового слідства є Прокуратура Переяслав-Хмельницького відділу Бориспільської місцевої прокуратури та слідчий відділ Нацполіції того ж Переяслава. Процесуальні дії проводилися дуже коряво і з грубими порушеннями права на захист; всі докази у справі фактично знищено (навмисно чи безграмотно - покаже слідство); судово-медична експертиза Лукашук Маргарити (обов'язкова в такому випадку) проведена також не була; визначення слідчих суддів Переяслав-Хмельницького суду не виконуються органом ДС; до сьогодні не відібрані пояснення у посадових осіб оздоровчого закладу "Славутич", а також медперсоналу табору.

При цьому, в момент фіксації відомостей з місця події, слідчо-оперативною групою не вилучені навіть медичні документи дітей, які перебували в таборі і в зв'язку з отруєнням були переведені в ізолятор табору; не перевірені документи за офіційним працевлаштування осіб, які перебували на території табору, і не ідентифіковані всі особи, причетні до отруєння дітей 02.07.2018 р.

Таким чином, органом досудового слідства створено всі необхідні умови для ухилення від відповідальності осіб, причетних до скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ст.325 КК України (порушення санітарних норм і правил щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). А склад злочину, внаслідок якого фактично позбавили життя при свідомості дитини, досить інформативний?

Маргарита перебуває в комі ІІІ ступеня, дитина щодня бореться за життя, а слідчий Слюсар І. з прокурором Хандошко О. абсолютно спокійно сидять у своїх затишних кріслах і чекають закінчення проведення лабораторних досліджень продуктів харчування, зразки яких були взяті в таборі в момент перевірки Держспоживслужби.

Виходячи із загальної картини того, що відбувається за цим провадженням, очевидно, що ніхто не поспішає перекваліфікувати кримінальне правопорушення, внісши в нього абсолютно логічні і серйозні коригування; притягати винних до кримінальної відповідальності також нема бажання, адже є можливість співпрацювати надалі; сидіти в кріслі зручніше, ніж виконувати свою пряму функцію сторони обвинувачення!

У цьому пості без конкретних прізвищ і посад, але далі буде визначено коло осіб з подробицями обставин доведення дитини до реанімації і коми ІІІ ступеня унаслідок отруєння в дитячому закладі, а також можливі факти зловживання з боку органу ДС.

Величезне прохання до всіх посадових осіб, які здійснюють контроль за роботою органів ДС, посприяти об'єктивному розслідуванню. Зі свого боку, гарантую оскарження кожної нелогічної дії або бездіяльності прокуратури та слідства.

школа кримінал трагедія медицина

Знак гривні
Знак гривні