Експерти розповідають, якими саме забороненими мінами Росія вбиває й калічить людей на Донбасі

За даними українського Міністерства оборони, за час війни на Донбасі від мін і вибухових пристроїв загинули майже 500 осіб. З них 21 дитина. Українські військові все частіше знаходять в зоні конфлікту протипіхотні міни. Їх використання заборонене ще з кінця 1990 років Оттавською конвенцією. На відміну від України і багатьох інших країн, Росія цей документ не підписала. Які міни російського виробництва потрапили на Донбас і скільки там мінних полів? Про це – в матеріалі «Донбас.Реалії»:

Лінія розмежування на Донбасі розтягнулася більш ніж на 400 кілометрів. Уже кілька років весь фронт перетворилася на одне велике мінне поле. Снаряди, протитанкові та протипіхотні міни, саморобні вибухові пристрої. Від початку бойових дій сапери знешкодили і знищили майже 400 тисяч таких предметів.

«Територія, яка зараз вважається небезпечною, складає приблизно 7000 квадратних кілометрів. Це тільки та територія, яка підконтрольна уряду України», – зауважує начальник управління екобезпеки і протимінної діяльності Міноборони України Максим Комісаров.

Найнебезпечніші ділянки – «сірі зони» – між позиціями військових і бойовиків. Наприклад, у травні ЗСУ зайняли село Південне на околиці Горлівки. Спочатку дорогу бійцям від мін і розтяжок розчищали сапери.

«У Південному дуже багато часу, ми близько двох тижнів працювали. Це ми робили півтора кілометра ходу. Це були проходи. Ви розумієте, що ми вдень, може, 70-80 метрів проходили», – розповідає сапер Збройних сил України Олександр Дудка.

«Є таке поняття – Оттавська конвенція про заборону протипіхотних. Про заборону виробництва, застосування, зберігання протипіхотних мін. Росія розвиває цей напрямок. Тут на сході ми стикаємося з ПМН-2. А у них вже і третя, і четверта є», – зауважує директор профільної компанії розмінування «Транімпекс» Володимир Петраченко.

Наприклад, в Україні останні міни типу ПМН знищили в 2011 році. Але в липні українські сапери на Донбасі знищили півсотні таких.

«Тим самим це впливає на економіку країни. Військового потрібно лікувати, йому потрібен протез. І він уже не боєць. Розумієте? Це дорожче, ніж, вибачте, що я так кажу, ніж буде противником знищений», – зазначає Володимир Петраченко.

Одна з останніх знахідок на Донбасі – неконтактний вибуховий пристрій «Полювання». Він працює з сейсмічним датчиком і п’ятьма мінами. Як правило – ОЗМ-72.

«Цей електронний блок – він реагує тільки на людину. Якщо там тварина пробіжить, нічого не буде. Якщо людина буде підходити, електронний блок дає команду: одна міна вистрибує, вибухає і вражає людину. Вона падає. В запасі ще є чотири. До нього намагалися підійти, щоб витягнути, вистрибує друга міна. Наступний підходить. І так до п’яти разів», – пояснює Володимир Петраченко.

Власні протипіхотні міни Україна взяла на себе зобов’язання знищити – як підписант Оттавської конвенції. Утилізували ще не все. І окремі міни встановлюють і зараз – в керованому режимі. Тобто підрив відбувається після команди по конкретній цілі. Як правило, так використовують МОН-50.

«Не травмувати людей, які потім залишаться на цих територіях. Тому все виставлялось в керованому стані, якщо воно виставлялось», – каже сапер Олександр Дудка.

За чотири роки війни на Донбасі фіксували набагато більше різних мін – від 25-кілограмової МОН-200 до 80-грамової ПФМ-1. Свої запаси так званого «пелюстка» Україна утилізує навіть під час війни. В 2016 році НАТО виділило гроші на переробку трьох мільйонів таких мін. Але з часом на Донбасі з’являються і російські розробки.

«Російська Федерація, порушуючи вимоги всіх конвенцій, поставляє міни на територію нашої держави. Найбільша підступність з боку окупаційних сил проявляється в застосуванні мін-пасток, таких як МЛ-8. Ця міна – суто російського виробництва. 2000 року випуску», – зазначає Максим Комісаров.

Крім мінних полів – протипіхотних і протитанкових, вся лінія розмежування всіяна саморобними вибуховими пристроями і боєприпасами, які не розірвалися. Їх теж доведеться знешкоджувати. А на це піде, за оцінками Міноборони, щонайменше 15 років.

Київ і країни Заходу звинувачують Росію в збройній підтримці бойовиків угруповань «ДНР» і «ЛНР». Кремль звинувачення відкидає.

Внаслідок російської гібридної агресії на сході України з квітня 2014 року в регіоні, за даними ООН, загинули понад 10 тисяч людей.

донеччина зброя кримінал тероризм росія луганщина війна

Знак гривні
Знак гривні