В серії телепрограм Іхтамнєти розповідають про росіян, засуджених за участь у війні Путіна проти України (ВІДЕО)

Персонажі спецпроекту «Іхтамнєти» - як російські вояки, засуджені за тероризм в Україні, так і їхні родичі, - тотально не розуміють, чому їм інкримінують злочини щодо України. Просто тому, що не визнають її як незалежну державу.

У першому випуску «Іхтамнєтів» кореспондентка гуляє Красною площею в Москві на тлі Кремля. Надзвичайно мирний пейзаж, ошатно вдягнені перехожі, морозиво, ролики і... мовчання.

На цьому ідилічному тлі Олена Лунькова виголошує свій маленький, але пристрасний монолог, який готує глядача до сприйняття дуже тяжкого матеріалу. «Їх там немає. Так уже четвертий рік переконує всіх російська влада. Після відрядження до Росії можу сказати, що їх ніде немає. Жодного банера на Красній площі, жодного перехожого, який знав би прізвища російських ув'язнених. Їх нібито не існує. Їх настільки там немає, що навіть їхні сім'ї повірили в це, — каже Олена Лунькова. — Ми не вимагали від цих людей зізнань або каяття. Ми хотіли зрозуміти, хто вони, як зароджується зло, чим живиться і що, врешті-решт, змушує людину підняти руку на іншу, переступити межу людяності, закону і власної країни».

Спецпроект «Іхтамнєти» спрямований не так на українську, як на російську аудиторію. Недарма ж майже кожна історія з чотирьох закінчується проханням засуджених російських бойовиків чи їхніх родичів до Путіна: «Владимир Владимирович! Заберите нас!» або ж «Владимир Владимирович, отдайте нам наших детей!» відповідно.

Олена Лунькова разом зі знімальною групою проїхала мало не всю Росію в пошуках родин російських вояків, які відбувають покарання в українських колоніях. Географія засуджених «іхтамнєтов» просто вражає — від Москви до Архангельська й Сєвєродвінська до Нижньовартовська.

Детальніший опис на Детектор.медіа

донеччина росія луганщина окупація змі агресія

Знак гривні
Знак гривні