Хімічні викиди в окупованому Криму труять і материкову Україну

Україна передала до міжнародних організацій інформацію про хімічні викиди на заводі «Кримський титан» на півночі анексованого Криму.


В окупованому Криму через витік на заводі з Армянська евакуюють усіх дітей

«Кримський титан» зупинено на два тижні після того, як концентрація сірчастого ангідриду у повітрі перевищила припустимі норми. Дітей на деякий час вивезуть з міста Армянськ, де розташований завод.

Україна звернулася до ООН, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Червоного Хреста та Всесвітньої організації охорони здоров’я для документування фактів порушення прав людини на анексованому півострові.

Також надіслано звернення до прокуратури Криму для порушення кримінального провадження стосовно причетних до порушення екологічних прав та загрози життю жителів півострова.

За словами представника омбудсмена, жителі північного Армянська та Красноперекопська скаржилися на маслянистий наліт жовтуватого відтінку на дахах будинків та металевих предметах. Крім того, мешканці звернулися до лікарень зі скаргами на кашель, запалення слизової рота, носа, горла та очей.

«Дивує, що діагноз, який всім ставлять – ОРЗ або алергія. В аптеках дефіцит абсорбентів, марлевих пов’язок та антигістамінних препаратів. Те, що в містах еколологічна катастрофа, видно неозброєним оком: металеві речі продовжують покриватися іржею, дерева масово скинули листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах де-не-де лежать мертві птахи», — повідомив Халіков.

Українські прикордонники, які несуть службу на контрольному пункті неподалік хімічного заводу «Кримський титан» в анексованому Криму, поскаржилися на погане самопочуття.

Про це в ефірі «112 Україна» повідомив речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

«Були скарги на самопочуття, запаморочення, нудоту та головний біль. Але після прийому ліків симптоми вдалося зняти. Медики регулярно цікавляться станом здоров’я прикордонників, які несуть службу неподалік від заводу», — сказав Слободян.

Випадки погіршення самопочуття у прикордонників зафіксовано на КПВВ «Чаплинка» і «Каланчак».

Слободян наголосив, що усі КПВВ на адмінмежі з Кримом продовжують працювати у звичайному режимі.

«Принципово ситуація не змінилася. Вітер продовжує дути вглиб окупованого півострова. Для тих громадян України, які проживають на адмінмежі в Херсонській області, серйозних загроз немає, хоча вони також відчувають і погіршення самопочуття, і бачать вплив (викидів – ред.) на навколишнє середовище», — сказав речник прикордонної служби.

На півночі анексованого Криму в ніч з 23 на 24 серпня стався викид невідомої речовини.

За матеріалами Громадського та фейсбука

крим анексія окупація екологія

Знак гривні
Знак гривні