На космічній станції стався витік повітря через Росію. Іще на Землі тріщину замазали клеєм (ФОТО)

Витік повітря на Міжнародній космічній станції (МКС) стався через виниклий ще на Землі виробничий брак на борту корабля "Союз МС-09", що пристикований до МКС. Інцидент стався в ніч на 30 червня, спочатку про нього повідомили американські галузеві ЗМІ, потім інформацію підтвердив глава "Роскосмосу" Дмитро Рогозін.

але ж які можуть бути проблеми, якщо в Росії ракети освячують?

"У нас сьогодні вночі була позаштатна ситуація на МКС, витік повітря, падіння тиску. Було вжито заходів, щоб визначити, звідки йде витік. Американський екіпаж зібрався в російському сегменті, - розповів він. - Усі шестеро космонавтів перебували в російському сегменті. Далі по черзі відбувалося перекриття відсіків, щоб зрозуміти, де реально що відбулося. У підсумку ми локалізували проблему. Виявляється, все це на російському сегменті, а не на американському, і не на сегменті, а на кораблі "Союз МС".

Швидкість витоку не становила загрози - тиск на станції падав приблизно на 0,8 міліметра ртутного стовпчика на годину. Спочатку повідомлялося, що витік відбувався через два отвори, пізніше того ж дня в NASA повідомили про одну дірку - діаметром близько двох міліметрів.

Дірка була виявлена ​​космонавтом Європейського космічного агентства Олександром Герстом у побутовому відсіку поруч із вхідним люком - прямо за санвузлом, причому пошуки її тривали в прямому ефірі, який NASA транслювала онлайн.

Діру для початку заклеїли спеціальною каптоновою стрічкою на основі полімеру для ізоляції в літаках і космічних кораблях. А ось питання про те, що з нею робити далі, викликало суперечки на МКС. Командир МКС Ендрю Фейстел пропонував постежити за ситуацією добу і виробити оптимальний план ремонту. Російська ж сторона наполягала відразу на швидкому ремонті за допомогою герметика, ізоляції та медичної марлі.

3 вересня, через 4 дні після інциденту, неназвані джерела розповіли, що причину виникнення діри шукали і знайшли на Землі

"Причину появи отвору у внутрішньому корпусі побутового відсіку корабля "Союз МС-09" встановлено. Вона виникла ще на Землі. Відповідального за недбалість встановлено", - повідомило джерело РИА "Новости".

Брак було допущено під час конструювання корабля в РКК "Енергія". Припускають, що співробітник, усвідомивши помилку, заклав тріщину спеціальним клеєм, що дозволило не виявити отвір в обшивці під час перевірки на герметичність.

"Однак у подальшому клей підсох і був видавлений, відкривши отвір", - пояснило інше джерело.

Втім, також Рогозін підозрює космонавтів, які самі собі (!!!) могли просверлити дірки в космосі, щоб лишится без повітря.

Цензор

маразм росія космос

Знак гривні
Знак гривні