Росія відхрещується від вантажівок, які вторглись на Донбас. Але чиї ж вони, як не її (ВІДЕО)

7 серпня 2018 року близько 22:15 безпілотник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі зафіксував вторгнення на територію Донецької області 8 шестиколісних вантажівок. Про це було повідомлено у звіті моніторингової місії, а 10 серпня місія оприлюднила відео пересування транспортних засобів:

«Сьомого серпня о 22:15 безпілотник помітив колону з восьми шестиколесних вантажівок, котра рухалась у східному напрямку дорогою поблизу н.п. Чистяково (непідконтрольний уряду, 62 км від Донецька)», — зазначено на Youtube каналі ОБСЄ.

За кілька хвилин інша схожа колона з «Камазів» і «УАЗів» перетнула українсько-російський кордон, виїхавши з непідконтрольної урядові території Донбасу.

Відеозапис також прокоментував Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, зазначивши, що це яскраве свідчення того, що Росія навмисне продовжує конфлікт і підтримує бойові дії на сході України, незважаючи на міжнародні зусилля, спрямовані на встановлення миру в Україні. Волкер також наголосив, що Росія блокує ефективний моніторинг кордонів і перешкоджає роботі ОБСЄ в цих районах:

«Ось відео спостережної місії ОБСЄ, де видно, як конвої вантажівок незаконно пересуваються між Україною та Росією. Нагадую, що Росія заблокувала ефективну місію з моніторингу кордонів і її сили повсякчас перешкоджають візитам СММ на кордон», — написав Волкер у Twitter.

В прес-центрі операції Об’єднаних сил такі дії Росії розцінюють, як чергове порушення взятих на себе зобов’язань у межах Мінських домовленостей щодо відведення озброєнь. Про це йдеться на офіційній сторінці відомства:

«Враховуючи те, що вантажівки такого типу у збройних формуваннях використовуються переважно для перевезення боєприпасів та технічного майна, а вантажопідйомність того ж «КАМАЗ-4310» становить 7 тонн, лише цими виявленими колонами за лічені години підрозділам окупантів було доправлено більше 200 тонн смертельного вантажу», — сказано у повідомленні ООС.

Також у ООС зазначили, що збройні формування РФ продовжують нарощувати кількість озброєнь та особового складу поблизу лінії розмежування. За день до в’їзду вантажівок, 6 серпня, за межами виділених місць зберігання озброєння в непідконтрольних урядові України районах безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ виявив 35 танків Т-72 поблизу селища Тернове та 10 танків Т-72 біля селища Покровка Донецької області. Того ж дня у вказаному районі спостерігачі СММ ОБСЄ виявили розгортання збройними формуваннями РФ радіолокаційної станції та вогневих засобів протиповітряної оборони.

скріншот з репортажа Громадського

"Громадське" звернулось до Міністерства закордонних справ Росії з проханням прокоментувати, що робили ці вантажівки на території східної України, на що отримали таку відповідь:

«У зв'язку з Вашим зверненням повідомляємо, що питання, пов'язані з моніторингом, здійснюваним СММ, розглядаються в рамках ОБСЄ та її Постради, де є можливість для прояснення обставин тих чи інших подій. Що стосується картинки, запущеної СММ ОБСЄ з якимись неідентифікованими вантажівками, то влада ДНР (тобто, самоназваної "ДНР" - ред.) прокоментували ці переміщення, заявивши, що «в районі зйомки проводилися міжвідомчі навчання з антитерористичної діяльності, і техніка могла вільно пересуватися по території республік (тобто, так званих республік - ред.), включаючи райони поблизу з держкордоном».

Громадське

донеччина війна росія

Знак гривні
Знак гривні