Wired назвав Prozorro золотим стандартом державних закупівель

Британський журнал Wired опублікував лонгрід про українську електронну систему публічних закупівель ProZorro.

Автор характеризує систему, запущену в 2015 році на волонтерських засадах, як одну з найкращих у світі, і цитує державного директора з технологій Франції Анрі Верд’є: «Це золотий стандарт», - передає Хмарочос.

В Європі публічні закупівлі складають в середньому 16% ВВП, йдеться у статті. При цьому, у Великій Британії немає уніфікованого інструменту контролю над тендерами: інформація про них з’являється переважно в окремих медіа, в розрізнених базах даних та окремих PDF-документах. Натомість ProZorro – єдина система з відкритим кодом, яка є обов’язковою для процедури закупівель, згідно з Законом України «Про публічні закупівлі». За день через систему ProZorro проходить понад 1500 аукціонів.

Торік команда ProZorro показала систему американському економісту Роджеру Маєрсону, який отримав Нобелівську премію 2007 року за створення теорії ефективних механізмів торгівлі.

«Я був дуже вражений, – розповів нобелівський лауреат Wired. – Приємно бачити, як в Украні громадська інституція стежить за тим, щоб тендери слугували інтересам суспільства, а не кількох пов’язаних осіб».

Водночас, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов зазначає, що деякі українські політики намагаються знизити ефект ProZorro. Зокрема, на 48-й сторінці законопроекту про кібербезпеку 2126-а є поправки, які загрожують системі.

Також у 2017 році депутат Віктор Галасюк від Радикальної партії подав до Ради законопроект «Купуй українське, плати українцям», в якому пропонував вважати українських виробників переможцями тендерів, якщо їхня пропозиція дорожча не більш як на 43%. При цьому, за статистикою ProZorro, понад 99% учасників та переможців у публічних закупівлях – українські компанії, менше 1% – іноземні.

Розробку ProZorro адмініструвала Transparency International Україна. Слоган системи – «Усі бачать усе». Електронна система показує всю інформацію стосовно поданих пропозицій всіх учасників тендерів, рішень тендерної комісії, всі кваліфікаційні документи тощо. За два роки свого функціонування ProZorro заощадила 55,3 млрд грн державних коштів, за даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі.


Читати лонгрід англійською

технології закупівлі реформи україна

Знак гривні
Знак гривні