Інститут національної пам'яті просить скасувати обмеження на копіювання інформації з архівів

Український інститут національної пам’яті направив листи до Міністерства юстиції України та Державної архівної служби України з проханням відновити можливість громадянам копіювати архівні документи.

Про це йдеться в прес-релізі Інституту, надісланому ТЕКСТам.

Наказом Мінюсту від 27.06.2018 № 2059/5 були внесені зміни до Порядку користування документами Національного архівного фонду, що належать державі, територіальним громадам, згідно з яким обмежено можливості користувачів копіювати архівні документи.

Запроваджені зміни забороняють копіювання власними технічними засобами документів великих форматів (більше А4) та справ з товщиною корінця понад 4 см, а також берестяних грамот, документів на пергаменті, рукописів, стародруків, документів зі згасаючим чи слабкоконтрастним текстом, документів, виконаних аквареллю, гуашшю, олівцем, вугіллям, залізогаловим чорнилом, архівних фондів (нефондових колекцій), колекцій у повному обсязі; зазначено про неприпустимість копіювання інформації, яка міститься у довідкових документах архіву; визначено, що копіювання здійснюється безконтактними мобільними копіювальними технічними засобами без штативів та зйомних об’єктивів.

«Обмеження в копіюванні позбавляють громадян можливості детально досліджувати історію власної родини чи населеного пункту, стоять на заваді пізнання українцями свого минулого. А саме відсутність знань про минуле використовує нині російська пропаганда для поширення нових чи утримання старих радянських міфів, які розколюють українське суспільство. Ми переконані, що в умовах інформаційної війни українська держава має докладати серйозних зусиль для популяризації нашої історії, долучати до ознайомлення з нею своїх громадян. На жаль, ухвалені нещодавно зміни можуть завадити в реалізації цих вкрай важливих завдань, тому вони мають бути скасовані», - зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

історія суспільство

Знак гривні
Знак гривні