Держава витрачає не на те, на що думають люди. Найбільше йде на дотацію Пенсійному фонду, а вважають, ніби на борги (ІНФОГРАФІКА)

Сприйняття громадянами основних видатків бюджету сильно відрізняється від реальності. Наприклад, більшість респондентів вважають основним видатком обслуговування зовнішніх боргів, і лише 10% пенсію - тоді як насправді саме пенсія опинилася на першому місці. В інших пунктах також розбіжності - наприклад, оборона і близько не стоїть до першого місця, як уявляє значна кількість респондентів.

Слід підкреслити, що у двох інфографіках нижче нема чіткої кореляції: Фонд демократичних ініціатив просто опитував громадян про основний пункт видатків, натомість візуалізовані дані бюджету - про різні пункти видатків.

Втім, цікаво подивитися й порівняти.

Ми спробували звести дані про витрати бюджету приблизно до тих самих пунктів, які були в опитувальнику.

Дані опитування тут (сторінка 83 файлу, пункт В28). Дані про видатки державного бюджету ми взяли з власного ранішого матеріалу: Видатки й доходи державного бюджету. Для візуалізації ми перевели абсолютні цифри у відсотки, а також звірили дані з цифрами Ціни держави, наведеними тут (стовпець "державний бюджет").

Іще раз підкреслюємо чисту ілюстративність графіків, а не чітку математику. Про деталі приведення пунктів до однакового формулювання, безперечно, можна сперечатися (наприклад, розмиті "соціальні виплати" пораховано як "Мінсоцполітики плюс субвенції на дітей звідси мінус пенсія звідси", оскільки є різні види соцвиплат).

Крім того, вище сказано про різні математичні величини - кількість відповідей респондентів щодо лише одного пункту в вищому графіку та розподіл за різними пунктами в іншому. Запевняємо у відсутності якоїсь свідомої маніпуляції чи спроб щось комусь "довести й продемонструвати", або ж підвести дані до наперед заданого результату.

Уточнення: 10.09.2018 17:41 на графіку під словом "пенсії" мається на увазі дотації з держбюджету Пенсійному фонду. Власні надходження ПФ формально не вважаються державними, але вони збираються із зарплат працівників, кожен з яких близько 18% свого доходу сплачує до Пенсійного фонду. Співвідношення дотацій з бюджету і доходів ПФ дивіться тут

Ми показали відсотки витрат Держбюджету, сюди не включені видатки місцевих органів влади, які отримують частину податків. Якщо враховувати і їх, то відсоток витрат на освіту і медицину суттєво зростуть.

Грайте у наші інтерактивну гру Признач собі пенсію. Перевір, чи держава зможе її виплатити. Ключовий показник — розмір «дірки» у бюджеті Пенсійного фонду.

бюджет інфографіка соціологія

Знак гривні
Знак гривні