Голова поліції Києва за декриміналізацію зберігання наркотиків без мети збуту

Голова Нацполіції Києва Андрій Крищенко вважає, що зберігання наркотиків без мети збуту слід декриміналізувати. Про це він заявив в інтерв’ю LB.ua, яке переклав Хмарочос.

«Можливо, я висловлю крамольну думку, і мене засудить багато колег, але зберігання наркотиків я вивів би в адміністративну площину. Декриміналізував. І чітко прописав зберігання з метою збуту, обсяг і кількість», – сказав Крищенко.

Він вважає, що відсутність такого розподілу заважає роботі правоохоронних органів. Буває, що поліцейські затримують людину з кількома грамами коноплі і відкривають кримінальне провадження.

Однак, експертиза встановлює, що вилучено менше п’яти грамів (обсяг до п’яти грамів вважається невеликим, за який людина не несе кримінальну відповідальність), і справу закривають.

«Якщо у кишені в людини цигарка – зрозуміло, що це для себе. А якщо у нього 10 пакетиків речовини, розфасованих по цигарках, то це вже зберігання з метою збуту», – вважає голова київської поліції.

Водночас Крищенко не вважає, що легалізація легких наркотиків «покращить ситуацію» або наповнить бюджет.

Наразі в Україні кримінальну відповідальність за статтею 309 передбачено за виготовлення, придбання, зберігання і перевезення наркотиків. За вказані дії, здійснені з метою збуту, відповідальність передбачена статтею 307, що передбачає значно суворіше покарання. Відповідальність за вживання не передбачена, якщо це не публічне вживання.

Нагадаємо, МОЗ також пропонував скасувати кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків без мети збуту. В результаті виник скандал, в якому помітну участь брала давня "противниця" Уляни Супрун - Ольга Богомолець.

Кабмін також пропонував менше заарештовувати за наркотики, збільшивши визначену "малу дозу", яка "для себе".

медицина суспільство

Знак гривні
Знак гривні