Держспоживслужба: легально готувати шаурму у кіосках - неможливо

Після отруєння понад 80 осіб у Києві почалися перевірки точок продажу шаурми.

Перевірки кіосків із шаурмою триватимуть до 15 вересня, розповів керівник головного упраління Держспоживслужби Олег Рубан в ефірі телеканалу 1+1.

За його словами, наразі зафіксовано 83 випадки отруєння в різних районах Києва: на Дарниці, Оболоні, Поштовій та Лісовій. Усі ці точки об’єднує те, що м’ясо постачав один постачальник. Зараз Держспоживслужба припинила реалізацію м’яса постачальником, а всі кіоски, куди потрапляв «субстрат», за виразом Рубана, закрито.

Попередньо, люди отруїлися через наявність у шаурмі сальмонелли.


83 людини в Києві отруїлися шаурмою. Скрізь один постачальник м'яса

За словами Рубана, оскільки кіоски з шаурмою належать до малого бізнесу, їх планово перевіряють лише раз на два чи п’ять років. Позапланові перевірки влаштовують, реагуючи на надзвичайну подію.

При цьому, заступник керівника київської Держспоживслужби Олександр Овчаренко заявив Українській правді, що у Києві взагалі не може бути офіційно зареєстрованих кіосків із шаурмою.

«На виготовлення їжі у МАФах жодних дозволів бути не може. За своїми архітектурними особливостями мала архітектурна форма не може забезпечити дотримання санітарних вимог щодо забезпечення безпеки надання послуг громадського харчування», – пояснив він.

Цікаво, що в Німеччині це чомусь можливо

Зокрема, за нормами, у закладі мають бути холодна і гаряча вода, окремі бокси для овочів і м’яса, різні обробні дошки та різні ножі. На кількох квадратних метрах це облаштувати нереально, вважає Овчаренко.

За його словами, у Києві є певна кількість МАФів, які мають офіційні дозволи, але лише на послуги швидкого харчування, «коли поклали у мікроволновку гамбургер і нагріли його».

Очільниця МОЗ Уляна Супрун порадила у спеку не купувати шаурму, хот-доги, пиріжки та інший фаст-фуд у кіоску чи на вуличному ярмарку, якщо немає впевненості щодо дотримання санітарних норм. Передусім, небезпеку можуть нести м’ясо та різноманітні соуси на основі майонезу.

За матеріалом Хмарочоса

київ медицина бізнес

Знак гривні
Знак гривні