Діти, які заслуговують на заохочення: Поміж переселенців і дітей загиблих - до Хорватії відправили, зокрема, дітей чиновників (ФОТО)

Українських дітей-переселенців та з кримсько-татарських родин запросили на відпочинок до Хорватії. Профінансувати це в травні 2018 року запропонували в уряді самої Хорватії. Українські чиновники на рівні міністерств, а також депутати запрошення прийняли по-своєму.

Про це йдеться у статті Громадського телебачення

Упродовж місяця сформували перелік зі 100 дітей, які 21 липня вирушили на двотижневий відпочинок.

А вже 24 липня на сайті Донецької ОДА з'явилося повідомлення та фото дітей, які приїхали в Хорватію. Написала про це й народна депутатка Марія Іонова. Вона зазначила, що на відпочинок поїхали діти із зони військового конфлікту на сході України, діти-сироти, а також ті, батьки яких воюють на передовій. Та за годину Іонова відредагувала пост, дописавши наступне «діти, які заслуговують на заохочення через свої успіхи у навчанні, спорті, інших видах позашкільної діяльності, діти з багатодітних сімей».

Було і стало - і це невипадоково

Журналісти із Краматорська зауважили, що депутатка відредагувала пост не випадково. На це звернули увагу і місцеві активісти.

Адже серед дітей, які поїхали на відпочинок, були, зокрема, діти місцевих чиновників і бізнесменів.

Журналістка Центру «ДІЙ-Краматорськ» Марина Романцова написала про це першою. Вона каже, що на світлинах помітили дітей заступника міського голови Краматорська Юрія Люльки, чиновниці Департаменту інформаційної та внутрішньої політики Надії Калігаєвої, а також онуки заступниць міського голови Світлани Фальченко та Світлани Ніконенко.

«Від Краматорська, наскільки нам відомо, на відпочинок поїхали тільки четверо дітей бійців АТО. Але їхні батьки сказали, що дізналися про поїздку лише за два тижні. У мене питання — чому?» — розповідає Марина.

Попри те, що поїздку організували передусім для дітей переселенців та з кримсько-татарських родин, у травні школи отримали листи — їх просили відправити на відпочинок ще по одній "талановитій" дитині. До Хорватії вирушили загалом 15 таких школярів.

«У мене немає питання до дітей — гідні вони чи ні, про це ніхто не говорить. Тут конфлікт інтересів уже серед дорослих», — пояснює журналістка.

У Донецькій ОДА кажуть, що не займалися організацією. У прес-службі Краматорської міської ради теж відхрестилися від організації, зазначивши, що цими питаннями опікувалася місцева депутатка Лілія Кисліцина. Громадському не вдалося поспілкуватися з нею, але вона висловила свою позицію у Facebook. В офіційному запрошенні від Хорватії начебто чітко не прописували вимоги до дітей, окрім кількості, віку і того, що це повинні бути школярі з Донеччини, Львівської та Закарпатської областей, запевняє вона:

«Спочатку група з Донеччини мала складатися зі 100 дітей. Організатори визначили, що перевагу надаватимуть дітям, які заслуговують на заохочення успіхами в навчанні, спорті, дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківської опіки, дітям учасників АТО з Донеччини, з багатодітних сімей, з родин переселенців».

Також депутатка пообіцяла дати брифінг 10 серпня, після повернення з поїздки.

Від Львова - все нормально

Керівниця Департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації Уляна Дорош отримала лист від посольства Хорватії в червні. Відпочинок запропонували 40 дітям. Критерії відбору повідомили телефоном: діти учасників АТО, загиблих військових, а також героїв Небесної сотні. Про обдарованих дітей не йшлося, розповідає вона.

«В області близько 200 дітей загиблих військових. Але для поїздки обов'язково потрібен був біометричний паспорт. Обрали 36 дітей та 4 супроводжувачів. Але останнього дня одна дитина не змогла поїхати».

З коментаря організаторки Ірини Геращенко:

«Скажіть мені, чому ви принижуєте людей, які працюють на Донбасі на українську державу, які не зрадили Україну? Й чому працювати в мерії — це соромніше, ніж бути активістом?», — написала Геращенко.

Повний наїзд Геращенко на "так званих активістів" можна прочитати тут.

Коментар посла Хорватії

Громадське звернулося до посольства Хорватії в Україні, попросивши пояснити, якими були критерії відбору дітей, на що отримали відповідь від посла Томіслава Відошевича:

«Хорватія з великим задоволенням продовжила багаторічну допомогу з реабілітації та організації літнього відпочинку українських дітей переважно з родин, постраждалих від військових дій, та з районів, що постраждали від війни. Ця гуманітарна акція, ініційована депутатами українського парламенту, і підтримана з самого початку, зважаючи на досвід Хорватії, чиї громадяни і суспільство особливо чутливі до цих питань, а Хорватія й сама була отримувачем гуманітарної допомоги».

донеччина корупція

Знак гривні
Знак гривні