У математика через півгодини після нагородження вкрали медаль Філдса - премію Нобеля з математики

1 серпня в Ріо-де-Жанейро відбулася церемонія відкриття Міжнародного математичного конгресу, де оголосили лауреатів Філдсівської премії - "в народі" її часом називають аналогом Нобелівської премії для математиків, адже Нобеля з математики не присуджують. Однак вже за півгодини після нагородження в лауреата з Ірану вкрали медаль, - передає Громадське.

У 2018 році медаллю Філдса нагородили чотирьох математиків — Каучера Біркара з Ірану, італійця Алессіо Фігаллі, австралійця Акшайя Венкатеша та німця Петера Шольце.

Каучер Біркар, курд за національністю, в роки іраксько-іранської війни втік до Великобританії разом з сім’єю. Нині він має британське підданство і викладає в Кембриджі. Його нагородили медаллю за докази обмеженості розшарувань Фано і внесок в дослідження програми мінімальних моделей.

Вже через півгодини після нагородження медаль Біркара вкрали.

Учений залишив свій дипломат без нагляду на столі в павільйоні, де проходила церемонія. Пізніше кейс знайшли, але медалі в ньому не було.

За словами поліції, їм вдалося встановити підозрюваного у крадіжці завдяки записам з камер спостереження.

Філдсівську премію за видатні досягнення в математиці заснував канадський вчений Джон Філдс. Вона вважається однією з найпрестижніших у світі нагород з математики.


Українська вчена В'язовська отримала світову премію з математики!

Вперше філдсівську медаль вручили в 1936 році. "Номінальна" вартість медалі, що виготовляється з 14-каратного золота, становить близько чотирьох тисяч доларів. "Реальна" вартість безцінна.

наука Бразилія іран кримінал

Знак гривні
Знак гривні