Код для всіх. Мову Python уже гуглять частіше, ніж Кім Кардаш'ян - the Economist (ГРАФІК)

Мова Python зробила програмування доступним широкій громадськості. Видання the Economist вдається до іронічного порівняння: мовляв, зараз основи програмування цією мовою шукають у гуглі частіше, ніж американську поп-зірку Кім Кардаш'ян.

Суть Python в одній футболці: простота - запорука успіху

Повну статтю можна прочитати тут (англ)

Ось витяг із неї українською

Дані google trends чітко показують, яка мова програмування останнім часом випереджає в пошуку всі інші:

Поки всі інші мови, як видно на графіку, шукають дедалі менше - Пайтон зростає, і в останні 12 місяців у США випередив навіть Кім Кардаш'ян, зірку реаліті-шоу.

Принципи, закладені в мову, прості:

По-перше, вона має бути легкою. По-друге, користувачі можуть створювати власні модулі та ділитися ними з іншими. Ну і по-третє (це вже стосується маркетингу), вона має мати унікальне ім'я.

Що цікаво, спершу Python було названо на честь британських коміків Monthy Python. І мова випадоково стала технологічним месією - як у комедії гурту Монті Пайтон "Життя Браяна".

Мовою Python користуються 40% професійних розробників. Ще 25% хочуть користуватися нею, але поки не можуть з організаційних причин.

Але що найцікавіше - 45 мільйонів аматорів освоїли чи освоюють її тільки через сайт Code Academy, який веде подібну статистику.

Тим часом засновник мови, голландський програміст Гвідо ван Россум, останнім часом визнав, що роль "довічного доброго диктатора" стала нестерпною. Він боїться, що став ідолом для декого.

12 липня він "звільнився" від ролі "головного" в мові, залишивши прихильників Python керувати далі самим.

Не треба бути математиком

Мова недосконала. C++, як пише Economist, має більшу ефективність. Java будує складніші програми.

Але Python випереджає їх завдяки простій будові, яку може вивчити неспеціаліст.

ЦРУ використовує саме Python для хакінгу, Pixar - саме її для створення мультиків, Google - для "просіювання" інтернету, Spotify - для рекомендації пісень. Та й більша частина штучного інтелекту "мислить" наразі цією мовою.

Але нею користуються й для менш амбітних цілей: викладачі перевіряють, чи правильно вони розставили оцінки. Сайти для пошуку роботи знаходять вакансії неподалік від користувача. Журналісти даних програмують для створення візуалізацій.

Скільки ще триватиме домінування Python, невідомо. Й очевидно, що жодна мова не може бути універсальною - спеціалізація залишатиметься важливою. Але очевидно також, що Гвідо ван Россум заснував дещо значуще.

технології суспільство

Знак гривні
Знак гривні