До 70% перевізників в Україні працюють нелегально

50-70% ринку пасажирських перевезень в Україні перебувають у чорній і сірій площині, і власники таких маршрутів нічого не сплачують державі, заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

З 21 липня розпочалися посилені перевірки маршруток працівниками Нацполіції та трансбезпеки, повідомив міністр в ефірі телеканалу «112». Усіх перевізників без ліцензії обіцяють штрафувати і навіть можуть конфіскувати транспортний засіб. Зокрема, за перевезення в автобусах, незаконно переобладнаних із вантажних на пасажирські, загрожує мінімальний штраф у 17 тисяч гривень.


Після низки кривавих ДТП держава суворіше контролюватиме перевізників і поверне швидкісний контроль для всіх (ФОТО)

Омелян наголосив, що це не є одноразовою акцією на два тижні, і нелегальним перевізникам не вдастся «перечекати в гаражі», а потім вийти на маршрут.

Його цитує Хмарочос

Також в ефірі «Українського радіо» він зазначив, що пасажири маршруток часто відмовляються самі контролювати якість і безпеку перевезень.

«Ми були свідками, коли водії маршруток влаштовують перегони на дорозі, і пасажири, замість того, щоб підійти до водія і попросити дотримуватися правил дорожнього руху, аплодують, коли їхня маршрутка обганяє іншу. Тобто, громадський контроль тут втрачений абсолютно», – сказав Омелян.

В Управлінні трансбезпеки Миколаївської області також нарікають на реакцію пасажирів під час перевірок: «Вражає наступне: поведінка самих пасажирів, які погрожують інспекторам – “напишем на вас жалобы, не имеете права нас останавливать, чего вы вообще тут стоите, мы опаздываем”».

Міністр заявив, що з першого січня буде докладено всіх зусиль для запровадження електронного квитка і встановлення обов’язкових тахографів – комп’ютеризованої системи, які реєструють час руху автомобіля, скільки він їде без зупинок, що пов’язано зі станом водія і втомою.

За словами Омеляна, спочатку ринок чинив супротив е-квитку і тахографам, але поступово перевізники схилилися до того, аби підтримати ці ініціативи.

Також з першого серпня має запрацювати електронний кабінет перевізника, де зберігатиметься вся інформація про нього і нараховуватимуться бали за його роботу.

ДТП транспорт

Знак гривні
Знак гривні