Індекс Бігмака свідчить: гривня - одна з найбільш недооцінених валют світу (ІНФОГРАФІКА)

За свіжими даними Індексу Бігмака від The Economist за 2018 рік, Україна - серед країн, які найбільше недооцінюють свою валюту. А ось розвинуті країни, навпаки, переважно переоцінюють національну валюту.

Методологія підрахунку індексу "Біг Мак" проста:

береться вартість бутерброда "Біг Мак" в США - 5,28 долара, і порівнюється з вартістю такого ж бутерброда в Україні - 47 гривень, або 1,64 долара. Потім підраховується, яким повинен бути курс гривні до долара, щоб "Біг Мак" в Україні коштував стільки ж, скільки й в США. В результаті отримуємо 8,9 гривні за долар - саме при такому курсі "Біг Мак" за 47 гривень буде коштувати як в США - 5,28 долара.

Якщо бутерброд в будь-якій країні коштує дорожче, ніж в США, то валюта цієї країни вважається переоціненою, а якщо дешевше - то недооціненою.

Методологія розрахунку цього індексу базується на теорії паритету купівельної спроможності валют, згідно з якою валютний курс повинен зрівнювати вартість кошика товарів (в даному випадку - це бутерброд) в різних країнах.

Але це "сирий індекс", який не враховує різниці в зарплатні - адже попри нижчі ціни, в України також і значно нижчі доходи.

Ідея від "Економіст"

Індекс БігМака на тлі усіх інших дивних показників виглядає одним із найбільш корисних. "Фастфудівський" індикатор придумав журнал "Економіст" рівно 25 років тому назад. На початку навіть автори розцінювали його як напівжарт, однак за свою історію індекс неодноразово передбачав майбутню вартість валют краще, ніж інші методи.

Наприклад, коли євро лише було запроваджено, більшість експертів прогнозували його стрімке зростання по відношенню до долара.

Однак індекс БігМака показував, що євро вже на старті був переоцінений, і цей прогноз виявився вірним.

Яким чином рахують індекс?

В основу індексу БагМака покладена теорія паритету купівельної спроможності (РРР), тобто ідея про те, що в умовах ідеального ринку у продовженому часі ціна на однакові продукти в різних країнах повинна бути однаковою. У реальному світі вартість продукту відрізняється, і за допомогою цієї відмінності можна порівняти між собою різні валюти.

"Економіст" в якості подібного "універсального" продукту використовує БігМак, звідси і назва.

Згодом методика була дещо змінена після критики для врахування інших чинників, як-от вартість робочої сили - це називається модифікований індекс, але він складніший.

Завжди недооцінена гривня

Насправді, недооціненість української гривні згідно з цим індексом - не трагедія. Це означає не тільки курс валют, але й "занижені" порівняно з "ідевльно-ринковими" ціни. Це дає можливість вижити при низьких доходах.

Україна стабільно займає нижні рядки рейтингу "Біг Мака" навіть в періоди, коли справи йшли непогано, а українська економіка була на підйомі. А з 2009 року Україна стабільно перебуває в останній п'ятірці цього рейтингу, і з 2014 року - постійно посідає останнє-передостаннє місце.

Однак, заради справедливості слід зазначити, що навіть у ті часи, коли курс української валюти становив 8 або навіть 5 гривень за долар, українська валюта згідно з індексом "Біг Мака" все одно була недооціненою. Причому, досить значно.

Мало того, з 43 країн, зазначених в рейтингу за січень 2018 року, тільки три країни в світі мають переоцінену валюту в порівнянні з доларом (Швейцарія, Норвегія, Швеція), а всі інші - недооцінену.

Пояснення експертів, наприклад, тут


Повний індекс Бігмака англійською:

Як бачимо, гривня на останньому місці.

економіка інфографіка

Знак гривні
Знак гривні