Представникам центру сурогатного материнства в Україні пред’явили підозру в торгівлі людьми

Представникам українського центру сурогатного материнства «BioTexCom» оголосили підозру у торгівлі людьми та підробці документів.

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко під час брифінгу, - передає Громадське.

Управління військової прокуратури з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованій території, зареєструвало кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень щодо торгівлі людьми та ухиляння від сплати податків.

За словами Луценка, у цій справі встановлено, що в 2010 році громадянин Молдови, який одночасно є громадянином Німеччини, на території України організував діяльність медичного центру «BioTexCom» з надання медичних послуг в галузі репродуктивної медицини.

«На початку 2011 року клієнтами цієї клініки стало подружжя громадян Італійської республіки, які уклали договір із вищезазначеною фірмою щодо здійснення допоміжних репродуктивних технологій методом сурогатного материнства. Фірма зобов'язалась виростити для них немовлят за оплату в 30 тисяч євро», — зазначив Луценко.

«Потенційні батьки на момент запліднення не перебували навіть на території України і не надавали свого біоматеріалу. Для пояснення, маю згадати, що Міністерство охорони здоров'я категорично в своїх документах вимагає, щоб немовля, яке передається в рамках сурогатного материнства подружжю, мало ознаки принаймні одного з партнерів сурогатного материнства. Тобто, або генетичний матеріал батька, або матері, яка всиновлює, має збігатися із ДНК немовляти. В разі, якщо цього немає, то йдеться про українське немовля, яке незаконно, кримінальним способом фактично продається в іншу країну», — повідомив генпрокурор.

За даними слідства, італійське подружжя, використавши підробні документи «BioTexCom», а також органів державної реєстрації цивільного стану, зареєструвалося батьками новонародженої дитини і в жовтні 2011 року вивезло її до Італії.

За вчинення цих дій медичний центр «BioTexCom» від громадян Італії отримав 32 тисячі євро, а сурогатна матір отримала 6 тисяч євро.

Таких випадків є більше тисячі на території України, наголосив Луценко.

Факт щодо незаконних відомостей про дитину виявили правоохоронці Італії.

«В зв'язку з цим, немовля в Італії перевели в дитячий будинок, а ці двоє громадян притягуються до відповідальності за італійським законом», — повідомив генпрокурор.

На території України розслідували цю справу поліція та прокуратура. 16 липня представнику «Біотехком» повідомили про підозру.

Йдеться про кримінальне правопорушення за статтею про торгівлю людьми, а одному з лікарів «Біотехкому» ще й пред'явили підозру у підробці документів. Інкриміновані злочини є особливо тяжкими, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 8 до 15 років.

Генпрокурор наголосив, що після прийняття владою Індії рішення про заборону комерційного сурогатного материнства, центр такої діяльності сконцентрувався в тому числі в Україні.

«Ми зараз є одним з найбільших операторів цього маловрегульованого в нашій країні бізнесу», — заявив Луценко.

Фірма «BioTexCom» вважає дії правоохоронців тиском на бізнес. Також компанію підтримала низка депутатів.

технології кримінал бізнес

Знак гривні
Знак гривні