Боротьба з корупцією дала Україні вигоду у 6 мільярдів доларів за рік: як це порахували

Цифра у 6 мільярдів доларів наведена в дослідженні Інституту економічних досліджень та політичних консультацій «Україна проти корупції: економічний фронт».

Як була визначена ця цифра, пояснює Ігор Бураковський, який очолює правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

В економіці існують показники кількісні та якісні. Всі економічні процеси мають грошовий вимір. Ми можемо порахувати, скільки сьогодні коштуватимуть ліки, якщо їх купуватимуть через систему Prozorro, або ж якщо закупівлі здійснять через міжнародні організації.

Можемо порахувати, скільки ми платили за російський газ за старими схемами — і скільки платимо згідно з новими домовленостями. Всюди можна знайти "родзинку", яка покаже що було, і що стало. І цю зміну можна порахувати. Ці 6 мільярдів можна розбити по секторах української економіки.

Очевидно, це не всі здобутки, бо не вся корупція подолана. Але ми можемо, наприклад, говорити про те, що змінилося станом на сьогодні на ринку газу. Там зміни видно найкраще: 3,1 млрд з 6 млрд.

Говоримо також про зміну системи управління податками.

Питання про автоматичне відшкодування податку на додану вартість практично зняте з порядку денного. Немає такого, як раніше, коли треба було зайти в схему, комусь обов’язово заплатити, конвертувати гроші — і лише після того або отримати, або не отримати гроші. Сьогодні ця проблема майже вирішена.

Існують розрахунки, які показують, як розвиток економіки пов’язаний із транспарентністю, прозорістю урядових рішень, наданням необхідної інформації тощо. Не все можна порахувати, але ми порахували те, що змогли, і отримали от такий ефект.

Частково питання управління держпідприємствами ми розглядали у розділі, присвяченому ринку газу. Маємо в Україні близько 3500 держпідприємств. Про майже 1000 не маємо жодної інформації.

Тут говоримо про те, щоб приватизовувати те, що можна. Те, що не можна, знімати з балансу — і для тих підприємств, які залишаються у державній власності, ми запроваджуємо принципи корпоративного управління. Навіть ті невеликі зміни, які відбулися, показують, що керувати державними підприємствами можна.

НАК «Нафтогаз Україна» з 2016 року показує прибуток . Ці 6 млрд є свідченням масштабів корупції, які були раніше в українській економіці. Також дослідження говорить про те, що зміни можливі за нормальної політичної волі.

Громадське Радіо

економіка корупція

Знак гривні
Знак гривні