Не московська церква є матір'ю української - а навпаки

Як мінімум парадоксальним і викривленим є твердження будь-кого про те, що Церква в Москві є матір'ю церкви України. Якраз навпаки.

Про це йдеться в інтерв'ю члена Синоду Вселенського патріархату Елпідофора.

Московська церква є дочкою української церкви, яка - українська церква - є дочкою Вселенського Патріархату. Знаєте, що християнізація (хрещення) Русі (росів), не росіян, бо як відомо, Київська Русь - це інше, тобто сьогоднішніх українців, відбулася при Володимирі, з його наверненням. Отож, юрисдикція Вселенського Патріархату - це Україна, це Київ, а отже і мати-церква...»

На уточнення журналіста, що тоді не було України, Елпідофор:

«Була. Територія може називатися по-різному, але земля та ж сама, нас не цікавить назва, територія, нас цікавить канонічність. Можливо, називалася по-іншому, але ми говоримо про ту ж саму землю, принаймні про ту ж географічну територію. Так, українській церкві є матір'ю церква в Константинополі, а московській церкві є матір'ю церква в Києві.

Між іншим, це було визнано і сказав сам Московський патріарх Кирило, перебуваючи з офіційним візитом в Константинополі, що для нас Київ є наша батьківщина, є наша мати.

То ж, як бачите, речі з іншої точки зору викладено, і сьогодні ніхто не може стверджувати, що московська церква є материнською церквою для України.

Це - історично і канонічно».

Та й хрещення Русі відбувалося не в Москві, а таки в Києві

Цікаво, що російський сайт Православіє спотворив позицію Елпідофора на протилежну - детальніше дивіться на Укрінформі.

україна росія політика Церква історія

Знак гривні
Знак гривні