Комітет Ради підтримав перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей

Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя підтримав внесення змін до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської області у Січеславську, а Кіровоградську — у Кропивницьку.

Для цього буде потрібно змінювати саму Конституцію.

«По Кіровоградській та Дніпропетровській областях дуже швидко пройшла процедура (розгляду на парламентських комітетах – ред.). Це буквально місячної давнини ініціатива народних депутатів. Ми вдячні іншим комітетам, які за нашим проханням оперативно зібралися, аби ми сьогодні отримали ці висновки (до законопроектів щодо перейменувань – ред.). І це дає можливість почати наші конституційні зміни», — сказав голова комітету Руслан Князевич, якого цитує Громадське.

Народні депутати запропонували Раді перейменувати області у квітні та травні 2018 року. Ініціаторами виступили близько 150 парламентаріїв.

Наприкінці червня 2018 Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав пропозицію перейменувати Дніпропетровську область у Січеславську, а Кіровоградську — у Кропивницьку.

14 липня 2016 року Верховна Рада перейменувала місто Кіровоград на Кропивницький. Також Рада перейменувала Дніпропетровськ на Дніпро. Перейменування міст відбулося у межах декомунізації.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила пакет законів про декомунізацію, які забороняють радянську символіку і засуджують комуністичний режим.

законопроект Рада дніпропетровщина кіровоградщина історія

Знак гривні
Знак гривні