Як уникнути проблем із недобросовіними туроператорами й перевізниками. Поради юриста

Якщо не хочете ночувати в аеропортах по кілька діб, якщо не хочете повертатись із Туніса на п'ять днів пізніше - причому не з відпочинку, а у стресі - то слід дотримуватися кількох правил.

Туристи масово застрягають в Україні й за кордоном через конфлікт між авіакомпанією й туроператором (ВІДЕО)

Такий собі відпочинок на Мальорці

Юрист з авіаційного права Андрій Гук в ефірі програми «Нині вже» на Громадському назвав 5 порад, завдяки яким можна уникнути співпраці з недобросовісними туроператорами.

1) При виборі туру з'ясувати, чи розрахувався туроператор зі своїм перевізником. Авіаперезник має право надати інформацію про розрахунки.

2) Туристичний агент має можливість звернутись до авіаперевізника, аби дізнатись, чи оплачене перевезення, і виписати справжній електронний квиток.

3) Якщо статус квитка підтверджений, тоді відповідальність за політ лежить прямо на перевізнику.

4) Потрібно намагатись знайти агента, який в екстреній ситуації забезпечить комунікацію з туроператором.

5) Принцип «Чим більший туроператор і перевізник — тим надійніше»: Якщо маленький оператор і маленький перевізник, ризики вищі.

Зазначимо, за даними МЗС, від затримок авіарейсів постраждали 1,5 тисячі українських пасажирів за останні кілька днів.


Після скандалів із затримками й безпекою - всі чартерні літаки перевірить держава

29 червня повідомлялося, що з аеропорту Монастір у Тунісі до Харкова не могли вилетіти близько 300 українських туристів. Пасажири стверджували, що авіакомпанія і туроператор не виконують своїх зобов’язань щодо повернення українців додому.

У зв’язку з затримкою вильоту українських туристів Міністерство закордонних справ закликало громадян України, які подорожують за кордон, ретельно планувати свої подорожі.

Частина українських туристів, які напередодні не могли вілетіти з Тунісу, зранку 30 червня повернулися до України. 2 липня до України з Тунісу вилетів літак з останніми туристами, які кілька діб не могли повернутися додому.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян, коментуючи ситуацію із затримкою українських туристів у Тунісі, заявив, що Міністерство економічного розвитку буде скасовувати ліцензії тих туроператорів, які не виконують свої зобов’язання.

2 липня стало відомо, що українські туристи не змогли вилетіти з іспанського острова Мальорка.

Вранці 3 липня українські туристи, які не могли вилетіти з Албанії, повернулися додому.

авіація конфлікт туризм

Знак гривні
Знак гривні