Психологічну допомогу українським бійцям надаватимуть за стандартами США

Цього літа в Києві відкриється центр травматерапії, в якому бійці, які повертаються з війни, зможуть отримати психологічну консультацію. Центр створений за участю фахівців зі США, і психологічну допомогу там надаватимуть за американським стандартом. Сполучені Штати накопичили багатий досвід психологічної реабілітації ветеранів військових операцій. Відтепер методи травматерапії, які довели свою ефективність в Америці, практикуватимуть і в Україні.

Військовий священик отець Михайло прийшов в кабінет психолога за порадою. На фронті він несе духовну службу: в бліндажах вислуховує сповіді, у похідних капличках приводить до святого причастя. Каже – бувають ситуації, коли треба допомогти бійцям опанувати емоції, та й впоратися зі своїми власними. Як навчитись у найскрутнішу хвилину зберегти самовладання, загасити раптовий напад страху, паніки, люті?

І що робити, коли війна наздоганяє вже після повернення додому? Коли пережите нагадує про себе нічними кошмарами та спалахами агресії? Коли ні батьки, ні дружина тебе не розуміють, а всі справжні друзі залишилися там?

З подібними запитаннями до травматерапевта Ольги Колесникової звертаються не вперше. Серед її клієнтів нині багато військовослужбовців. Вона майже наперед знає, які від них почує скарги. Насамперед, намагається пояснити: щось подібне відбувається з усіма, хто повернувся. Це нормальна реакція на ненормальні обставини, в які заводить людину війна. А ігнорувати проблему – погана ідея.

«Сподобалась порада, якщо сильне хвилювання перед бойовим чергуванням, то вдих – видих робити, а також можна якусь гру влаштувати, покидати дартс», – каже військовий священик Михайло Павлушинський.

Травматерапевт, сімейний психолог Ольга Колесникова-Чмель каже: «Психіка бійця, коли він потрапляє в мирне життя, вимагає тривалого часу, аби перелаштуватися. Те, що я знаю зі свого досвіду – хлопці, які були розвідниками, протягом півроку у своїй квартирі шукають розтяжки. А їхні близькі думають – ну, поїхав на фронт, приїхав з фронту. І чекають, що це буде така сама людина, якою вона була до війни».

У своїй практиці Ольга застосовує стандарти психологічної допомоги, які діють у США. Там травматерапія накопичила великий досвід роботи з ветеранами війн і виробила ефективні методи.

«Американська система пропонує нам запрошувати на терапію хлопців, а потім їхніх дружин, дітей», – каже Ольга.

Працювати за американським стандартом українських психологів навчають колеги зі США.

«Ми працюємо і за протоколами ветеранської адміністрації та Інституту медицини США, і за загальними протоколами, які підтверджуються дослідженнями в Америці. В нас є фахівці, які знають на собі, як воно бути військовим, який повертається додому, і як воно не по собі, коли треба реадаптуватись, а ти все ще думками там, на фронті», –розповідає Ольга Запорожець, доцент кафедри психологічного консультування Regent University, керівник українсько-американської програми травматерапії.

Професор Regis University Джошуа Креймеєр свого часу пройшов Ірак і Косово. Тепер він – ліцензований консультант із сімейної терапії. Каже, травматерапія допомогла йому особисто подолати посттравматичний синдром, реадаптувався у мирному житті, заново налагодити стосунки з родиною.

«Так, я можу правити за приклад. І зараз я намагаюся допомагати іншим. Я працював для Міністерства в справах ветеранів США. І, сказати б, я вірю в те, що продаю. Бо і мій власний досвід, і десятки інших прикладів, які я бачив, доводять, що це працює. Це нелегко, це потребує часу, але це працює. І я хочу допомогти збудувати таку ж систему тут в Україні», – розповів Креймеєр.

Радіо Свобода, Голос Америки

армія сша україна медицина

Знак гривні
Знак гривні