Хто такий Олександр Куць, який очолить Донецьку область

Кабінет Міністрів затвердив кандидатуру нового голови Донецької обласної державної адміністрації – ним ставне генерал-майор СБУ Олександр Куць.

Біографія від Новинарні:

Генерал-майор СБУ Олександр Іванович Куць народився 6 серпня 1976 року. Раніше відкриті джерела називали місцем його народження м. Ростов-на-Дону (РФ), за уточненими даними – Київ.

Начальник новоствореного Головного управління Служби безпеки України в Донецькій і Луганській областях з 21 серпня 2017 року. До того – начальник УСБУ в Донецькій області (з 25 березня 2015 року).

У 2009-2014 роках Куць був заступником начальника Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (ГВ “К”) ГУ СБУ в Києві та Київській області.

У 2014-2015 роках – заступник начальника київського главку Служби безпеки України.

Працюючи з березня 2015 року начальником Донецького УСБУ, Куць зокрема викрив трьох зрадників у лавах Донецького УСБУ (в тому числі співробітника контррозвідки і шифрувальника), завербованих російською розвідкою — ними виявилися Третяк Олександр (син екс-начальника Луганського УСБУ), Нікіфоров Валерій та Косяк Євген (екс-заступник начальника слідчого відділу Донецького УСБУ).

Під час керівництва Куцем СБУ на Донбасі були ліквідовані бойовики “ДНР” Арсен Павлов (“Моторола”) і Михайло Толстих (“Гіві”).

У березні 2017 року Олександр Куць визнав причетність СБУ до розгону “редуту” противників торгівлі з ОРДЛО біля станції Кривий Торець. Тоді він назвав це “фільтраційними заходами”.

Генерал Куць 2017 року сам виступив ініціатором об’єднання двох обласних управлінь СБУ – Донецького і Луганського – у єдину структуру.
Внаслідок проведеної реформи центральний апарат новоствореного об’єднаного ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях був переведений з Маріуполя в більш безпечний Краматорськ (що було пов’язано, зокрема, з резонансним терактом – підривом в Маріуполі полковника СБУ Олександра Хараберюша, який стався 31 березня 2017 року).

У Краматорську було утворено перше управління Головного управління СБУ в Донецькій і Луганській областях. Друге було утворено в м. Маріуполь, третє – в м. Сєвєродонецьк.

При Куці 5 жовтня 2017 року на бік “ДНР” перейшов підполковник СБУ Лабусов Роман Юрійович, який займав посаду заступника начальника 2-го (шифрувального) сектору відділу спецзв’язку Донецького УСБУ.

донеччина сбу куць

Знак гривні
Знак гривні