Тютюновий фронт: Як НФ кришує незаконне виробництво цигарок (ВІДЕО)

Виробництво підакцизних товарів, спиртних напоїв, сигарет: за вхід на цей ринок та утримання на ньому позицій у світі борються найсильніші маркетологи. Нещодавно в Україні з'явився виробник цигарок, який одразу захопив частину внутрішнього ринку. Нове виробництво запустили на заводі у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Туди й вирушили «Схеми». І виявили, що в нового бізнесу – впливові покровителі з «Народного фронту». Чому на пачках цього бренду підроблені акцизні марки? І як це впливає на надходження до українського бюджету?

Розслідування «Схем» розпочалося з пачки цигарок Pull – це нова марка, яку дедалі частіше можна побачити в кіосках і яка вже знайшла свого покупця. Завдяки ціні.

В той час, коли вартість сигарет помітно зросла, такий Pull можна купити за 17-20 гривень. Причому, якщо від цієї суми відняти розмір акцизу, який виробник платить фіскальній службі, за що отримує акцизну марку, то виникає питання, як виробник Pull взагалі щось заробляє?

За словами юриста Дмитра Кострюкова, розмір акцизного збору на тютюнові вироби зараз складає 15 гривень 46 копійок за пачку сигарет із фільтром.

Тобто, півтори гривні з однієї пачки залишається на сировину, витрати на виробництво, логістику, сплату ПДВ та інші витрати. Що ж залишається як прибуток для підприємства? В чому може бути секрет? Хто відкрив фабрику і веде бізнес?

«Юнайтед Табако»

Сигарети випускає товариство з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Табако», яке існує з 2016-го і розташоване у місті Жовті Води на Дніпропетровщині.

Директором «Юнайтед Табако» є В’ячеслав Вершута. Засновник «Юнайтед Табако» – британська компанія Alderton Business LLP. Її на 25% контролює киянка Ольга Кіро, а на 75% – жителька Жовтих Вод Олена Бойко.

Тривалий аналіз журналістами «Схем» бізнес-діяльності цих двох жінок і їхньої компанії спочатку не дав відповіді на запитання – хто насправді стоїть за новим бізнесом. Не прояснилось і те, як їм вдається тримати таку низьку ціну на свою продукцію. Тож знімальна група вирішила завітати у Жовті Води і пошукати відповіді там.

Текстова версія - на сайті Радіо Свобода

народний фронт тютюн кримінал

Знак гривні
Знак гривні