На Поштовій буде торговий центр, археологічні артефакти музеєфікують на місці знахідки

Київрада проголосувала за проект рішення щодо Поштової площі у столиці, який не передбачає створення окремого музею та припинення інвестиційного договору.

Натомість, рішення зобов'язує інвесторів залишити артефаки на місці знахідок і музеєфікувати їх. Актиівсти назвали таке рішення створенням вітрини, а не музею.

Про це повідомляє кореспондент Громадського.

За проголосували 68 депутатів, проти — 24, утримались — 0.

Одна з активісток, які виступають за створення музею, голова ГР «Почайна» Аннабелла Моріна оголосила голодування «до повернення площі місту».

«Не підтримала (Київрада, — ред.) правку Тетяни Меліхової про припинення інвестдоговору. Кілька разів не підтримав. О 6 годині на Поштовій на розкопках брифінг. Приходьте. Ми звідти не підемо», — зазначила Моріна.

«Я занадто багато говорила. Кожен день більше року. До ухвалення цього рішення, до повернення площі місту — оголошую голодування», — додала вона.

Перед голосуванням у Київраді сталися сутички: активісти, що виступають проти проекту рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі, без розриву договору з забудовником ТРЦ, прорвалися в кулуари Київради.

Активісти виступають за створення Музею на Поштовій площі. 21 червня мало вібдутися голосування щодо відповідного проекту рішення, але 19 червня стало відомо, що зареєстрували новий проект, у якому не згадується про припинення інвестиційного договору і не йдеться про створення музею. Це обурило активістів, які півроку влаштовували акції з вимогою підтримати попередній проект, який передбачає створення музею. Протестувальники встановили намети біля Київради та вимагають повернути договір.

Водночас, Київрада пише про "збереження артефактів" та музеєфікацію окремо "знахідок", але не про музей:

«Щоб не було спекуляцій і непотрібного популізму, хочу наголосити: мета цього документу – збереження артефактів, знайдених під час розкопок, продовження археологічних робіт та організація на цьому місці публічного простору! Ухвалення цього рішення дозволить – виключно у рамках закону – продовжити археологічні дослідження із подальшою музеєфікацією знахідок на Поштовій. Аби зберегти археологічні артефакти для майбутніх поколінь», - заявив мер Києва Віталій Кличко.

20 червня учасники акції протесту демонтували ворота та зайняли будівельний майданчик на Поштовій площі, вимагаючи, аби Київська міська рада ухвалила рішення про створення музею.

Попередній проект, у якому йшлося про припинення інвестиційного договору з компанією «Хенсфорд-Україна» та створення музею, Київрада ухвалила 19 квітня у першому читанні.

київ будівництво історія

Знак гривні
Знак гривні