Український агрохолдинг знайшов спосіб обійти європейські квоти на імпорт курятини (+ІНФОГРАФІКА)

Агрохолдинг "МХП" ("Миронівський хлібопродукт") українського агроолігарха Юрія Косюка нарощує постачання курячого м'яса до Євросоюзу, використовуючи прогалини в угоді про вільну торгівлю між ЄС та Україною.

Про це пише видання Politico, статтю якого переклав Бізнес Цензор.


Нагадаємо, що Україна - серед світових лідерів з експорту птиці - переважно це м'ясо курчат-бройлерів, і цей експорт швидко росте (ІНФОГРАФІКА)

Зокрема, Євросоюз використовує високі мита та імпортні квоти на постачання курячого філе для захисту європейських фермерів.

Відповідно до торговельної угоди з ЄС, Україна може експортувати 20 тис. тонн м'яса птиці, в тому числі куряче філе, і ще 20 тис. тонн курячих туш, попит на які менший.

Сам Косюк раніше скаржився, що ці квоти занадто малі в порівнянні з річним обсягом виробництва в Україні в обсязі 1,2 млн тонн курки.

При цьому, згідно з нормами угоди, Україна може постачати в Євросоюз без мит куряче філе на кістці зі шматком крила.

Наразі МХП відправляє напівфабрикат здебільшого на заводи в Нідерландах і Словаччині, де з нього й виділяють філе.

Нідерланди - серед топ-покупців української курятини:

За даними Європейської комісії, імпорт української курячої грудки на кістці виріс з нуля в 2015 році до приблизно 3,5 тис. тонн в 2016 році, а потім до 27 тис. тонн в 2017 році.

Як зазначає видання, різке зростання поставок викликає невдоволення європейських фермерів.

Представник Єврокомісії зазначив, що при підготовці торгової угоди з Україною представники ЄС "ретельно вивчили всі тарифні лінії" і консультувалися з промисловістю.

Однак він визнав, що ЄС фактично ніколи не отримував імпорт по категорії, яку зараз використовують українські виробники, і Брюссель обговорює цю ситуацію з Києвом.

У свою чергу, член правління МХП Джон Річ заявив, що холдинг дотримується встановлених правил. Він спростував вплив зростання поставок української курятини на європейських виробників.

"Український експорт в даний час складає близько 70-80 тис. тонн, або приблизно 7-8% від загального обсягу поставок в ЄС. У свою чергу, ЄС експортує в Україну близько 165 тис. тонн птиці без мита, або 14% від загального ринку України", - зазначив представник компанії.

Річ додав, що зростання поставок з України обумовлене зниженням частки інших експортерів, зокрема, Бразилії.

Агрохолдинг МХП розглядає можливість покупки потужностей з виробництва курятини в декількох країнах і планує збільшити виробництво в Україні.

"Миронівський хлібопродукт" є найбільшим виробником курятини в Україні. Займається також виробництвом зернових, соняшникової олії, продуктів м'ясопереробки.

косюк євросоюз україна аграрії інфографіка експорт

Знак гривні
Знак гривні