ООН: Чорне море - найбільш забруднене пластиком в Європі

У Чорному морі виявлено вдвічі більше плаваючого пластику, ніж в будь-якому іншому морі Європи.

Такі дані отримано в результаті проведеного екологічного дослідження, профінансованого Європейським союзом і Програмою розвитку ООН.


ПОВНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - PDF УКРАЇНСЬКОЮ

Використовуючи нові методи відбору зразків, дослідження також виявили 145 забруднюючих речовин у воді, рибі і молюсках, зокрема вогнестійкі речовини, ртуть, фармацевтичні препарати і компоненти, що використовуються у сонцезахисних лосьйонах. Тепер ці дані занесено до першої морської бази даних.

«Погана новина полягає в тому, що ми починаємо бачити чіткі докази значного забруднення Чорного моря. Але є й хороші новини. Тепер ми можемо практично миттєво виявляти токсичні забруднюючі речовини, без необхідності брати додаткові проби», - каже Ярослав Слободнік, морський дослідник, який координував це дослідження.

Дослідження також виявило швидкий підйом на поверхню моря отруйного шару сірководню, що може вражати тварин і планктон на глибині менше 100 метрів, що ймовірно пов’язано із процесами зміни клімату.

Але є й позитивні моменти: дослідження виявило, що в Чорному морі проживають тисячі дельфінів. Це свідчить про те, що рибні запаси у цих водах можуть бути не настільки низькими, як в інших морях.

Крім того, виявилося, що північно-західні води Чорного моря стали чистішими після того, як ЄС інвестував 13 мільярдів євро у відновлення басейну річки Дунай.

Дослідження підтверджує виняткову важливість зниження кількості токсичних забруднюючих речовин, що застосовуються виробниками, та закликає уряди зупинити поширення пластикового сміття та видалити з обігу чи заборонити стійкі забруднювачі.

Резюме й ілюстрація: ReThink Ukraine

екологія катастрофа природа

Знак гривні
Знак гривні