Про етику: Незаконний погром частково могли спровокувати журналісти для зйомок сюжету (ВІДЕО)

Або й не "частково", оскільки журналісти знали, чого очікувати від ультраправих. Стало відомо, що "Національний корпус" спершу покликали до табору ромів журналісти "Надзвичайних новин" ICTV, які збиралися знімати сюжет.

Про це повідомляє Заборона.

Попри те, що роми могли, як заявляють, і справді здійснювати порушення - поліція заявила, що ніхто "не має права здійснювати незаконні дії, ставити псевдоультиматуми чи заради піару проводити показові погроми щодо інших громадян."

Послідовність подій

7 червня журналісти телеканалу ICTV звернулися до представників націоналістичної партії «Національний корпус» з проханням поїхати разом із ними в ромський табір у Голосіївському районі Києва. Журналісти збиралися зробити сюжет на основі звернення співробітника національного парку «Голосіївський» Олександра Соколенка. Той у своєму пості в Фейсбуці розповів про те, що роми "захопили частину лісового кварталу".

Соколенко і джерело в «Нацкорпусі» підтвердили Забороні, що журналісти програми «Надзвичайнi новини» ICTV звернулися до представників партії з проханням супроводжувати їх до табору ромів, оскільки "побоювалися агресивної реакції".

На стрімі першого заступника глави «Нацкорпуса» Назарія Кравченко у Фейсбуці він говорить про те, що прийшов на місце ромського табору вранці 7 червня разом з журналістами ICTV, і в кадрі видно мікрофон телеканалу.

Під час візиту журналістів та «Національного корпусу» до ромського табору також були присутні поліцейські та представники ультраправої організації «Національні дружини». Згодом «Національні дружини» на своїй сторінці у Facebook оголосили ромам ультиматум із вимогою залишити територію лісництва впродовж 24 годин. В іншому разі погрожували ромам «толокою».

Роми, налякані погрозами та попередніми подібними «акціями» націоналістичних організацій на Лисій горі в Києві та в інших містах України, впродовж кількох годин забрали частину речей та залишили табір.


Спалення табору ромів. Жінки з дітьми кричать "поліція", С14 жбурляє камені й розпилює газ (ВІДЕО)

За словами співробітника НПП «Голосіївський» Олександра Соколенка, представники лісгоспу згодом попросили активістів про «допомогу» у прибиранні території. Відгукнулися «Національні дружини». На цьому відео видно, як представники цієї організації з сокирами та молотками руйнують намети, залишені ромами в таборі, а також чіпляються до ромських жінок, які намагаються забрати рештки своїх речей.

Зокрема, діалог із жінкою від 04:35, знову від 10:30:

При цьому під час погрому на відео також помітні журналісти.

Зауважимо, що на відео з'являється й поліція - від 10:30 і до кінця.

Більше тут:


Ультраправі вчинили погром у черговому таборі ромів, тепер у Голосієвому (ВІДЕО)

***

Реакція поліції:

Київська поліція розпочала кримінальне провадження за фактом руйнування ромського табору «Нацдружинами».

«Поліція жорстко реагуватиме […] Ніхто не має права здійснювати незаконні дії, ставити псевдоультиматуми чи заради піару проводити показові погроми щодо інших громадян. Зокрема, і щодо представників етнічних меншин. За такі дії передбачена встановлена законом відповідальність, до якої будуть притягнуті усі порушники», – заявляють у прес-службі поліції.

кримінал поліція радикалізм суспільство київ

Знак гривні
Знак гривні