Ліс у Чорнобильській зоні продовжував горіти й сьогодні

Вранці п’ятого червня загорілася суха трава у Чорнобильській зоні. Вогонь поширився на лісовий масив. Загалом горіло 10 гектарів. Ліс горить і досі. Гасять авіацією.

Фото ДСНС

Станом на 10 ранку шостого червня рятувальники продовжують ліквідовувати осередки пожежі на п’яти гектарах. За повідомленням прес-служби ДСНС, відкритого вогню вже немає, у трьох місцях тліє лісова підстилка, трава, повалені дерева та пеньки.

До гасіння пожежі залучили авіацію. Літаками та вертольотом скинули 170 тонн води. Гасіння ускладнювалось сильним вітром з поривами до 20 метрів на секунду. Синоптик Наталка Діденко повідомляла, що п’ятого червня у Києві напрямок вітру був північний, північно-західний. Вона наголосила, що це не обов’язково означає, що «вітер несе дим з пожежі в Чорнобильській зоні на Київ».

За даними ДСНС, радіаційний фон у містах Київ, Чорнобиль та на промисловому майданчику ЧАЕС перебуває у межах норми. Зокрема, у Києві – 11 мкР/год (безпечний рівень – до 30 мкР/год). Журналісти ТСН вирішили заміряти радіаційний фон у студії побутовим дозиметром і отримали значення 7 мкР/год. У Київській області та в Києві здійснюється посилений дозиметричний контроль.

Чорнобильські туроператори повідомили, що шостого червня Чорнобильську зону закриють для туристів.

Поліція Київської області відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 245 – знищення або пошкодження лісових масивів. Голова ДСНС Микола Чечоткін заявив учора на брифінгу, що на місці пожежі знайшли смолоскипи.

Хмарочос

екологія пожежа київщина

Знак гривні
Знак гривні