Вулиці Києва в один день заполонили метелики-сонцевики. Зоологи пояснили, чому (ФОТО)

Мешканці Києва 4 червня спостерігали на вулицях різних районів незвично велику кількість метеликів — сонцевиків чорно-рудих. На це звернули увагу багато допусувачів соцмереж.

Користувачі у соцмережах почали ділитися фотографіями, запитуючи про причини появи комах у столиці.

Голова Департаменту Інституту зоології Національної академії наук України Валерій Корнєєв, якого цитує Громадське, пояснив, що у Києві з’явилися десятки тисяч таких метеликів, адже 2017 рік був сприятливим для цього виду комах, а через пізню весну усі особини майже одночасно відклали яйця.

Таким чином, усі гусениці, яких було більше, ніж у 2017 році, швидко розвинулися за травень. Ляльки розвивалися більше тижня, а після дощу в Києві 2-3 червня — усі ляльки луснули та з’явилися метелики у всіх районах столиці.

Водночас Корнєєв зауважив, що загалом у Європі та у Центральній Азії ентомологи спостерігають катастрофічне падіння чисельності метеликів.

«Навіть в Ірпені під Києвом ви більше не побачите більшості відносно звичайних видів. Через непрогнозовані природні умови, вплив людини, зокрема, використання отрутохімікатів, розорювання та випалювання трави, — вони незворотно скорочують свої ареали та гинуть», — сказав науковець.

Однак сонцевик чорно-рудий більш стійкий за інші види, легко мігрує та всюди може знайти харчування.

Метеликів багато навіть у самісінькому центрі.

природа наука клімат краса київ

Знак гривні
Знак гривні