На кого ще Росія готувала замахи водночас із замахом на Бабченка?

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що, крім журналіста Аркадія Бабченка, в списку з 30-ти осіб, щодо яких готувалися замахи, вказані одеський активіст і колишній співробітник ФСБ РФ, що перебуває в Україні.

Про це повідомляє Цензор.

Говорячи про спецоперацію з "убивством" А.Бабченка, генпрокурор сказав, що в цьому списку - один із одеських проукраїнських активістів і колишній співробітник ФСБ РФ, який перебуває на території України.

"Герман Борис Львович (підозрюваний в організації вбивства А. Бабченка. - Ред.) звернувся (вже можна оприлюднювати - ця людина вже назвала у Фейсбуці своє прізвище) до Цимбалюка, колишнього добровольця АТО, із тим, щоб той учинив убивство Бабченка Аркадія Аркадійовича. Після цього Цимбалюк прийшов до Служби безпеки України і вступив в оперативну гру, щоб викрити організатора, яким, за нашою версією, є пан Герман. Ряд інших агентів СБУ сприяли проведенню цієї операції", - розповів генпрокурор.

За його словами, Б. Герман кілька разів зустрічався з Олексієм Цимбалюком і на одній із зустрічей дав 20 тис. доларів як половину суми за вбивство журналіста А.Бабченка, другу частину мав віддати після вбивства.

"На наступній зустрічі він (Б. Герман. - Ред.) сказав, що у нього є ще замовлення, і назвав прізвище одного з одеських проукраїнських активістів, потім сказав на наступній зустрічі: "У мене є замовлення" і назвав колишнього офіцера ФСБ Росії, який зараз перебуває на території України. А далі сказав: "Взагалі-то список - близько 30 осіб", - навів дані генпрокурор.

Луценко підкреслив, що інсценування вбивства було важливе для того, щоб з’ясувати імена інших "фігурантів списку".

"Замовник перебуває на території Російської Федерації. На сьогодні я не можу розголошувати певну доказову базу, яка є. Але вона буде розширена", - запевнив він.

Генпрокурор також розповів, що зараз відбуваються експертні дії з двома телефонами Б.Германа.

"З цього списку ми знаємо трьох осіб. Про решту ми не змогли дізнатися", - сказав він, додавши, що правоохоронці розраховують дізнатися фігурантів внаслідок можливої ​​угоди Б. Германа зі слідством.

За словами Луценка, правоохоронці розраховували, що "після нібито виконання вбивства цей організатор зустрінеться з нібито кілером і розповість йому про весь список".

"Щоб убезпечити цих людей, ми пішли на цю добову спецоперацію", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання про те, хто знав про суть спецоперації з А. Бабченком, генпрокурор сказав: "Думаю, що про все це знали не більше 10 осіб у правоохоронній системі України. І знали лікарі, які перевозили (А. Бабченка - Ред.)... знали деякі співробітники оперативної, слідчої, прокурорської групи, знали керівники відомств... Щоправда, не знали санітари моргу, де він лежав під простирадлом, слухаючи по телевізору всі добрі слова, які про нього були сказані".

Луценко також повідомив, що у Б. Германа вже проходили обшуки у справі про незаконну торгівлю зброєю, і "вже так десь півроку".

Нагадуємо, 29 травня повідомлялося про вбивство в Києві російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка.

30 травня стало відомо, що Бабченко живий. СБУ провела спецоперацію з метою затримання замовника замаху.

Голова СБУ Грицак заявив: "Спецслужби РФ заплатили за вбивство Бабченка $40 тисяч, організатора затримано". СБУ також опублікувала розмову між виконавцем і замовником вбивства Бабченка: "Сумочка у тебе готова? Тобі ж треба буде дати інструмент". Крім того, відомство оприлюднило кадри затримання замовника вбивства Бабченка.

кримінал бабченко росія луценко сбу фсб прокуратура

Знак гривні
Знак гривні