Вісім речей, які в Україні вільніші та простіші, ніж у Європі (ТОЧКА ЗОРУ)

Свою особисту думку з цього приводу висловлює Михайло Кухар, Економіст IMF Group Ukraine, радник "Держгеокадастра" з розробки програми майбутньої архітектури земельної реформи в Україні. Правда, деякі погляди видають у ньому доморощеного атланта - втім, відповідальність за них несе автор:

ану розправляємо плечі

1. З точки зору бізнес-клімату: Україна - найбільший непоодекларований офшор на кордоні з Євросоюзом.

2. НІДЕ в світі немає таких низьких податків на доходи фізосіб-підприємців (6%), як в Україні! Навіть в офшорних зонах! Німці і французи (приватні підприємці) "переводяться в готівку" в країнах Балтії під 22% і вмирають від щастя, уникаючи 50-60% податків у себе на батьківщині.

Виняток - тільки Швейцарія і Болгарія. Але їхні схеми вже напівзаконні.

3. Свобода за кермом. Україна - дивовижна країна, де за 4 роки відсутності дорожньої поліції кількість аварій і смертність на дорогах зменшилася. Водії стали ввічливіші один до одного, самоорганізувалися пропускати зі смуги в смугу, хоча, як і раніше, люблять їздити швидко.

Дай Бог вам, українські водії, ніколи і не випробувати того рівня стресу, що відчуває ЩОДНЯ за кермом житель європейських столиць, обвішаних смарт-камерами контролю порушень, коли ти, прискорившись, щоб уникнути "підрізання" в потоці вище 50-70 км на годину, ризикуєш отримати штрафів на свою тижневу зарплату!

Повірте, ви навіть не можете собі уявити цей рівень стресу за кермом, що відчувають європейські водії ЩОДНЯ УСЕ СВОЄ ЖИТТЯ. Так що радійте цій вашій волі, яку у вас ще не відібрали. Україна - остання країна в Європі, де водії їздять, стримувані лише почуттям взаємної ввічливості.

4. Населення тотально не платить податки зі своїх доходів.

І за 26 років цієї вакханалії ще нікого за це не посадили! Більше того: в Україні діє презумпція невинності за податковими звинуваченнями (тобто, податкова повинна довести, що ви незаконно заробили ці гроші), а у всій Європі презумпція винності з податкових злочинів (тобто, ви ЗОБОВ'ЯЗАНІ пояснити, звідки у вас гроші на квартиру на машину і на літній відпочинок. Інакше вас вважатимуть винними).

5. В Україні банківський сервіс - на рівні найкращих американських і сінгапурських банків! Тобто, працює з використанням останніх досягнень у світі!

Європейські банки навмисно "застигли" в своєму розвитку 8-10 років тому.

У 95% європейських банків НЕМОЖЛИВО отримати наступні банківські послуги, які в Україні існують давно і увійшли в звичку:

Мультивалютні рахунки, дві або три картки в різних валютах для управління рахунком, управління рахунком по телефону (не через колл-центр у Лондоні), обмін готівкової іноземної валюти, власні додатки для смартфонів для управління рахунком.

А перерахування грошей одне одному просто за номером картки віза і імені власника - це просто вищий пілотаж, якого немає навіть в Америці! А мої знайомі банкіри в Парижі і в Ризі досі не вірять, коли я їм розповідаю, що таке взагалі можливо!

Європейці не дурніші за нас, але функції податкового контролю, покладені на банки, як гирі, тягнуть їх вниз, сповільнюючи розвиток...

Що? Перерахування з картки на картку? - Ні! Податкова буде проти, так занадто складно встежити за грошима. Ні! - і сервіс не вводиться.

За європейськими картками ви не зможете розрахуватися на 70% сайтів в інтернеті або купити біткоіни. Як ви знаєте, в Україні немає таких проблем взагалі.

6. За 100-мегабітний інтернет, що стоїть у вас вдома і передається "Волею" за 5 доларів на місяць, ви в ЄС від Балтії до Англії заплатили б від 50 євро до 100 фунтів на місяць.

У нас європейська якість мобільного зв'язку та інтернету, а коштує це копійки, тому що сфера айті не переобтяжена регуляціями, бюрократією і ліцензуванням.

7. У КОЖНОГО жителя України, у якого є комп'ютер або смартфон - він забитий під зав'язку музикою і кіно, викачаними абсолютно безкоштовно! У сенсі, навіть без сплати 0,99 доларів за трек через Apple store.

Вся країна вільно дивиться всі серіали Netflix, навіть не підозрюючи, що для їхніх європейських сусідів така розкіш коштує під 1000 євро в рік!

А за кожен скачаний піратським способом трек або фільм (якщо ви не здогадалися включити VPN) німецька поліція знайде вас по айпі і випише штраф у 600 євро.

Україна - це не тільки найбільший офшор в Європі - це ще й найбільший піратський острів в інтернеті з вільним обміном музикою, книгами, фільмами, навчальними програмами.

8. Ми сприймаємо це як належне, але ми, виявляється, страшно смачно і дешево їмо. Причому, переважно натуральні продукти.

Я ставлю Україну на 4 місце серед 27 країн Європи після Франції, Італії та Іспанії за кількістю і якістю дорогих (вищого класу) і середнього класу ресторанів. І на 1 місце за співвідношенням ціна/ якість. Ми самі не помітили, як прокинулися в країні, де не залишилося жодної заправки навіть (не те що кафе), де не стояли б такі ж дорогі кава-машини, як в найкращих тратторіях в центрі Мілана. У нас складно знайти погану каву навіть на Оболоні. У Берліні або в Ризі - складно знайти хорошу.

Якщо ви не харчуєтеся в ресторанах, а звикли купувати їжу на ринку - в Європі на вас чекає ще більший шок.

Свіжих фермерських курей, яловичину, телятину, свинину за ціною 4-8 євро за кг - ви не знайдете ніде в Європі!

На моїх очах з 2004 по 2008-й рік вмирав останній такий фермерський ринок в паризькому Сен-Жермен...

Де можна було купити свіжі яйця, сири, паштети, м'ясо і рибу у фермерів з Нормандії щоранку. Тепер там величезний флагманський Apple store ...

Такої кількості свіжих фермерських продуктів в кроковій доступності від будинку, як в Києві з його численними ринками - ви не знайдете вже в жодній з європейських столиць.

Їх замінили величезні продуктові моли на околицях зі стандартними пакетами ГМОшної полуниці цілий рік.

Винятки є, від Салонік до Гельсінкі - але це, на жаль, винятки, які підтверджують правила...

україна суспільство бізнес опініон Європа

Знак гривні
Знак гривні