Організатори договірних матчів в українському футболі заробляли до $5 млн на рік (ВІДЕО)

Суми "винагород" за перемогу у матчі або нічию коливалися від 30 до 100 тисяч гривень.

За даними МВС, у корупційних схемах фігурували підкуп гравців, арбітрів та власників клубів, залякування та погрози, - передає Уніан

"Так, наприклад, представник ПФК "Суми" запропонував арбітру 30 тисяч гривень за нічию та 100 тисяч гривень за перемогу клубу у матчі ПФК "Суми" – ФК "Волинь".

В подальшому даний клуб став переможцем, а арбітр одержав обіцяну "винагороду". Зустріч відбулась в закладі громадського харчування наступного дня після футбольного матчу. Під час зустрічі представник футбольного клубу передав арбітру 3900 доларів США неправомірної вигоди", – розповів глава МВС Арсен Аваков.

Також було задокументовано протиправну діяльність і представників МФК "Миколаїв". В цьому випадку за перемогу у матчі МФК "Миколаїв" ‑ ФК "Геліос" арбітру було перераховано на картковий рахунок 50 тисяч гривень неправомірної вигоди.

В МВС зазначають, що організаторів договірних матчів планується повідомити про підозру за ч. 4 ст. 368-3 (підкуп особи, яка надає публічні послуги) та ч. 1 ст. 369-3 (протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань) Кримінального кодексу України.

Раніше у Міністерстві внутрішніх справ заявили, що до організації договірних футбольних матчів були залучені 35 футбольних клубів. Наразі задокументовано протиправну діяльність 5-х злочинних груп та 35 футбольних клубів.

У вівторок у межах цієї справи Департаментом захисту економіки, Головним слідчим управлінням Нацполіції та ГПУ проведено 40 обшуків на території 10 областей.

Правоохоронці встановили понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних схемах та причетні до вчинення злочинів більше ніж у 57 епізодах.

кримінал корупція футбол

Знак гривні
Знак гривні