Чи призвела зміна правил вступу до перших класів до корупції? ОПИТУВАННЯ для батьків

Якщо ваша дитина або дитина ваших знайомих цьогоріч піде до першого класу - будь ласка, візьміть участь (для цього потрібно клікнути на виділений синім текст) у нашому анонімному опитуванні . Ми спробуємо, якщо буде достатньо достовірних даних, зробити певне дослідження на підставі ваших даних. Дякуємо!

Як відомо, цього року Міністерство освіти і науки України прийняло новий Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти.

Зокрема, новий порядок зарахування до початкової школи ґрунтується на засадах її територіальної доступності. Тобто, кожна школа зобов'язана прийняти дитину, яка живе на території її обслуговування.

Але, за бажанням, батьки можуть віддати дитину й в іншу школу на вільні місця. Закріплення за школами території обслуговування належить до компетенції місцевих органів влади.

Отже, поняття «конкурс в перший клас», яке вже багато років викликає нарікання з боку батьківської спільноти, відходить в минуле.

При цьому, присутність дитини під час подання заяви чи в процесі її зарахування не є обов’язковою, не може вимагатися працівниками закладу освіти чи бути умовою зарахування.

Зі свого боку, адміністрація шкіл та місцеві органи влади мають вжити вичерпних заходів для зарахування всіх дітей з території обслуговування, як-от: відкриття додаткових класів, зокрема, інклюзивних чи спеціальних, або зміна організації освітнього процесу, зокрема, запровадження змінності в навчанні.

Батьки також мають право подати документи на зарахування дитини в інші школи (не за місцем проживання) на вільні місця. Інформація про наявність таких місць розміщується в закладі, на його сайті або сайті відповідного органу управління освіти впродовж трьох робочих днів з дня їх появи.

школа освіта редакційне реформи

Знак гривні
Знак гривні