Інтенсивність обстрілів на Донбасі найбільша з початку року

У зоні бойових дій на Донбасі лише 21 травня загинули двоє українських військових, ще дев’ятеро зазнали поранень, повідомив штаб Операції об’єднаних сил. Напередодні прес-служба операції заявила про загострення ситуації на сході України.

Про це йдеться в матеріалі Радіо Свобода.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак каже, що інтенсивність обстрілів зараз​ найбільша з початку року.

Він вважає, що Росія, яка підтримує бойовиків угруповань «ЛНР» та «ДНР», вдається до ескалації, аби змусити рахуватись із нею як з важливим учасником переговорів.

Командувач Операції об’єднаних сил Сергій Наєв заявив, що ООС «відіб’є» в бойовиків бажання обстрілювати мирні населені пункти.

Водночас громадський діяч Тарас Костанчук припускає, що саме переформатування АТО в ООС і викликало нову хвилю обстрілів.

Експерт аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ігар Тишкевич вбачає в загостренні ситуації на Донбасі підготовку Росії до того, щоб, в разі певних компромісів в переговорах з іншими держави, їй було куди відступати.

«Зараз інтенсивність найбільша з початку року. Свідчить це про те, що це така спроба російської сторони підняти напругу бойових дій, щоб далі виторговувати якісь свої преференції в контактах із західним світом», – сказав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак в ефірі Радіо Свобода.

За словами чиновника, бойовики використовують важке озброєння, заборонене Мінськими угодами, що призвело до загибелі, зокрема, і мирних громадян.

«За цей тиждень в нас, по-моєму, шість загиблих саме цивільного населення – це сім’ї, люди, які просто вийшли на вулицю і загинули», – розповідає він.

Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вбачає в посиленні бойових дій спробу заморозити наявне становище на Донбасі: «Це набуває концепції розширення бойових дій, створення передумов, розширення масштабної операції, тобто, агресивних дій і, відповідно, загострення уваги на рівні не тільки «нормандської четвірки», а й на міжнародному щодо необхідності виконання свого сценарію».

війна донеччина луганщина

Знак гривні
Знак гривні