Держдеп США вимагає у Росії звільнити Сенцова й інших українських політв'язнів

Сполучені Штати Америки закликають Російську Федерацію звільнити кінорежисера Олега Сенцова та інших українських політв'язнів. Про це повідомила речник Державного департаменту США Хізер Нойерт на своїй сторінці в соціальній мережі Twitter у п'ятницю, 18 травня.

"Сполучені Штати разом з Олегом Сенцовим і закликають Росію негайно звільнити всіх українських політичних в'язнів", - написала речник Держдепу.

Раніше Асоціація режисерів Франції закликала президента країни Еммануеля Макрона підняти питання про звільнення Олега Сенцова під час зустрічі наприкінці місяця з президентом РФ Володимиром Путіним. Французькі кінематографісти відзначили, що українець є рішучою людиною, яка готова йти до кінця. Разом з тим, ситуація стає все більш небезпечною, оскільки його здоров'я погіршується.

Нагадаємо, що Олег Сенцов оголосив голодування у в'язниці. Він вимагає відпустити всіх українців, утримуваних в Росії і анексованому Криму. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

Українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ у Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс обвинувальний вирок відносно Сенцова. Його засудили до 20 років колонії суворого режиму. Олександр Кольченко засуджений до 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Лист Кольченка до Сенцова

Кримський активіст Олександр Кольченко, незаконно засуджений у Росії за звинуваченням у тероризмі, написав листа засудженому у тій же справі кінорежисеру Олегу Сенцову.

Про це Громадському повідомила правозахисниця Тетяна Щур, яка перебуває у Челябінську.

Вона отримала лист від адвоката Олександра, який зустрівся з підзахисним у російській колонії, що у місті Копейськ (розташований під Челябінськом, — ред.).

«Сьогодні дізнався, що ти став на якір (оголосив голодування — ред.). Я дуже стурбований цією обставиною, враховуючи, що коли ми з тобою спілкувалися, ти не підтримував такі заходи, а також відомості про те, що стан твого здоров'я у цьому північному відрядженні погіршився», — пише Кольченко.

У листі він також повідомив, що, як тільки відбуде у ШІЗО, готується повернутися туди знову, оскільки «наближається день Росії».

Він розповідає, що узяв з собою «Пригоди бравого солдата Швейка», оскільки «література подібного роду допомагає з належною часткою серйозності ставиться до всього цього фарсу що оточує нас».

«Зі своїх тепличних санаторних умов я хочу побажати тобі здоров'я і сил, які нам знадобляться на волі в Україні», — написав Кольченко.

За словами правозахисниці Тетяни Щур, така практика застосовується в російських в'язницях досить часто: «Тих, хто сидить за важкими статтями, за якою сидить Кольченко, у Челябінську переводять в ШІЗО у зв'язку з державними святами. Їх тримають близько 2 тижнів для профілактики. Це такий порядок, і так чинять з усіма», — пояснила вона.

герої крим сенцов росія репресія окупація анексія

Знак гривні
Знак гривні