Рада ухвалила закон про трансплантацію та донорство органів. Детально

Верховна Рада ухвалила законопроект №2386а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини». «За» проголосували 255 народних депутатів.

Огляд видання Заборона:

Що це означає

Законопроект передбачає, презумпцію незгоди, тобто кожна людина може погодитися чи відмовитися від посмертного донорства. Відповідь «так» – це письмова заява, позначка в паспорті або посвідченні водія та внесення даних до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Також можна буде назвати довірену особу, яка після смерті людини оприлюднить її згоду чи заборону на трансплантацію її анатомічних матеріалів.

Якщо людина жодним чином не висловила свою волю за життя, запитуватимуть її родичів – подружжя, дітей, батьків, рідних братів та сестер.

У багатьох країнах діє "презумпція згоди" коли органи не беруть лише тоді, коли людина за життя написала відмову. Це пов'язано з тим, що орган можна взяти дл пересадки дуже короткий час після смерті і поки триває процедура надання згоди шанс втрачається. Презумпція незгоди діяла в Україні і раніше, це призвело до того, що українці, котрим потрібна пересадка органів їдуть її робити до Білорусі. Детальніше про це читайте у нашій статті: Померти в черзі. Аби пересадити орган, українці їдуть до Білорусі. Трансплантація в Україні ледь жевріє.

Відмова від трансплантації

Не використовуватимуть органи людини після її смерті, якщо вона за життя виступила проти або якщо цього не дозволили її родичі.

Також заборонене використання анатомічних матеріалів, якщо немає в кого спитати дозволу або якщо проти цього виступають суд, правоохоронці чи судмедексперт.

Не можуть посмертно бути донорами ветерани АТО та ООС, діти-сироти, визнані недієздатними, а також люди, особистість яких не встановлена.

Пільги

Люди, які за життя надали свої анатомічні матеріали одному із родичів, мають право на підтримку держави: йдеться про безоплатне медобстеження, медичну допомогу в разі хвороб чи погіршення здоров’я.

Якщо людина стала інвалідом унаслідок втрати органу, вона має право на пенсію за інвалідністю незалежно від тривалості страхового стажу.

У разі смерті людини її непрацездатні родичі отримують пенсію у зв’язку із втратою годувальника, також незалежно від страхового стажу особи.

закон недореформи медицина

Знак гривні
Знак гривні