Екс-співробітник Cambridge Analytica розповів про зв'язки компанії з Росією

Колишній співробітник компанії Cambridge Analytica Крістофер Вайлі, який розкрив інформацію про збір особистих даних користувачів мережі Facebook, у середу заявив, що нова "холодна війна" вже точиться у всесвітній мережі, та розповів про зв'язки компанії з Росією.

Про це пише Цензор із посиланням на Голос Америки.

Виступаючи на слуханнях у Юридичному комітеті Сенату США, Вайлі повідомив, що компанія Cambridge Analytica і пов'язана з нею фірма SCL здатна проводити "наступальні операції" в кіберпросторі, включно зі зламом комп'ютерних серверів і збиранням компромату на громадських діячів та приватних осіб.

За його словами, щонайменше двоє з керівників дослідницької компанії підтримують зв'язки із засновником скандального порталу WikiLeaks Джуліаном Ассанжем. Крістофер Вайлі заявив також про "постійні контакти" керівництва Cambridge Analytica з Росією. За твердженням колишнього співробітника компанії, фірма використовувала найнятих у Росії фахівців, ділилася зібраною інформацією з російськими компаніями, зокрема - пов'язаними зі спецслужбами РФ. Крім цього, керівництво Cambridge Analytica рекомендувало своїм клієнтам розглянути проекти, запропоновані дослідниками з Росії. У внутрішньому листуванні, за твердженням Вайлі, неодноразово обговорювалися питання прийому на роботу в компанію колишніх співробітників російських спецслужб.

У 2016 році фахівці Cambridge Analytica були залучені до роботи на виборчу кампанію Дональда Трампа. Фірма опинилася в центрі скандалу в березні цього року, коли з'ясувалося, що експерти незаконно отримали доступ до особистих даних користувачів мережі Facebook. За останніми даними, загалом було зібрано інформацію про 87 мільйонів осіб.

Інформацію про це розкрив колишній директор з досліджень інтернет-компанії Крістофер Вайлі. У квітні цього року він провів брифінг для демократів у Конгресі США, вперше заявивши про зв'язки Cambridge Analytica з російськими представниками. Республіканці в палаті представників відмовилися брати участь у заході.

На початку травня компанії Cambridge Analytica і SCL оголосили, що припиняють роботу.

соцмережі скандал сша безпека росія пропаганда

Знак гривні
Знак гривні