Керівник РИА Новости Вишинський отримав завдання провести підривні інформаційні акції в Криму, а пізніше - на підтримку ЛНР/ДНР

Керівник інформаційного агентства "РИА Новости-Украина", громадянин України Кирило Вишинський отримав завдання щодо проведення підривних інформаційних акцій у Криму, а пізніше - на підтримку "ЛНР/ДНР".

Про це повідомив на брифінгу у вівторок у Києві заступник глави СБУ Віктор Кононенко, - передає Цензор.

"Спільно з прокуратурою проводили обшуки. Підставою була інформація про залучення журналістів - громадян України - до підривної інформаційної діяльності. Навесні 2014 року Вишинський отримав завдання поїхати в Крим. Готувалися матеріали, які виправдовують анексію. Після повернення до Києва готувалися матеріали на підтримку "ДНР" та "ЛНР". Гроші надходили з РФ у Сербію, а потім у Києві розподілялися 53 тис. євро щомісяця", - повідомив Кононенко.

Він зазначив, що стосовного Вишинського відбувалося відпрацювання спецслужбами як українського громадянина, залученого російськими структурами, але потім під час проведення обшуків у нього було знайдено паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема, медаль Російської Федерації "За повернення Криму".

Кононенко уточнив, що є відповідний номер указу і дата отримання Вишинським російського громадянства РФ, тобто, на цей момент у нього подвійне громадянство.

Представник СБУ зазначив, що наразі тривають процесуальні дії, після яких будуть встановлені кваліфікація злочину і статус Вишинського, а також розглядатиметься питання про позбавлення його українського громадянства. Водночас він зазначив, що Вишинського краще судити, як громадянина України.

Кононенко також розповів, що в офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової вже звернулася її російська колега Тетяна Москалькова з проханням захистити права громадянина РФ Вишинського.

За словами Кононенка, загалом близько 20 осіб проходять як свідки у цій справі.

Зі свого боку, співробітник прокуратури АР Крим Ігор Поночовний повідомив, що п'ять санкціонованих обшуків проходять в офісах редакцій, прес-центрах "РИА Новости-Украина", а також за місцем проживання осіб, які причетні до забезпечення діяльності цих "незаконних медіаресурсів".

"Зазначені дії проводять на підставі визначень слідчих суддів Херсонського міськсуду", - уточнив Поночовний.

За словами представника прокуратури, після завершення обшуків "буде вирішено питання про затримання основного фігуранта цього кримінального провадження - Кирила Вишинського".

Він зазначив, що в подальшому з Вишинським проводитимуться необхідні слідчі процесуальні дії. "Наразі попередня кваліфікації кримінального правопорушення - за ст.111 Кримінального кодексу України "державна зрада"", - розповів Поночовний.

донеччина кримінал крим росія пропаганда луганщина окупація агресія змі анексія

Знак гривні
Знак гривні