Вже 58 загиблих на протестах через перенесення посольства США в Ізраїлі до Єрусалиму

Під час акцій протесту проти відкриття посольства США в Єрусалимі на межі Сектору Гази та Ізраїлю внаслідок сутичок, за останніми даними, загинули 58 людей, понад 2 700 — дістали поранення.

Аль-Джазіра наводить імена багатьох із них.

У грудні 2017 року президент США Дональд Трамп ухвалив рішення про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю і перенесення американського посольства в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима. Рішення Трампа різко розкритикували як потенційно конфліктне лідери арабських країн, а також представники Євросоюзу.

Річ у тому, що палестинці мріють, аби Східний Єрусалим колись був столицею їхньої майбутньої держави. Ізраїль приєднав Східний Єрусалим і оголосив все місто своєю столицею, цей крок не визнаний міжнародним співтовариством.

На знак протесту проти відкриття посольства тисячі людей зібралися біля адмінкордону Сектору Гази. Кілька сотень протестувальників кидали каміння і намагалися прорватися. Ізраїльські військові відкрили вогонь.

14 травня в Єрусалимі відкрили посольство США.

Раніше повідомлялося, що в Єрусалимі на честь американського президента Дональда Трампа назвуть площу перед будівлею посольства США в Ізраїлі.

Нагадаємо, у грудні 2017 року Трамп одноосібно оголосив про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю і заявив про намір перенести в це місто посольство США в Ізраїлі, яке досі розташовувалося у Тель-Авіві.

Це сталося на тлі масового заселення ізраїльтянами палестинських територій поблизу міста-святині трьох релігій. Мусульманські держави закликали визнати Східний Єрусалим окупованою столицею Палестини.

Таке рішення Трампа призвело до масових заворушень серед палестинців та викликало критику з боку світової спільноти.

Дії Трампа суперечать Резолюціям ООН, згідно з якими східна частина міста — це окупована Ізраїлем територія. Тому Радбез ООН не підтримав рішення Трампа про перенесення столиці Ізраїлю.

21 грудня Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка засуджує визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

За матеріалами Громадського й Аль-Джазіри

протести сша ізраїль палестина конфлікт

Знак гривні
Знак гривні