СБУ прийшла з обшуками до КПУ й Симоненка особисто (ФОТО)

Це підтверджують як СБУ, так і керівництво Компартії. У вівторок, 8 травня, співробітники Служби безпеки України влаштували обшуки в офісі знятої з реєстрації Комуністичної партії та в домівках комуністичних лідерів, зокрема у екс-нардепа Петра Симоненка.

У своїх повідомленнях комуністи називають співробітників СБУ “гестапівцями”, “політичною жандармерією” та “опричниками олігархо-нацистського режиму”, - пише Новинарня.

Зазначається, що цього ж ранку працівники СБУ прийшли з обшуком до лідера Компартії України Петра Симоненка та, не чекаючи адвоката, зламали ворота в його маєтку.

Також в КПУ заявляють про обшук за місцем проживання лідера комсомолу України Михайла Кононовича в Києві на підставі постанови Печерського районного суду столиці, в якій міститься посилання на статтю 109 Кримінального кодексу України (“дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади…”).

Комуністи оголосили про свої скарги в ПАРЄ, ООН та інші міжнародні структури.

Сайт партії називає події “акцією залякування супротивників київської хунти напередодні святкування 73-ї річниці Перемоги радянського народу над гітлерівською Німеччиною, її сателітами, пособниками та посіпаками нацистських окупантів”.

“Мета провокації – зірвати майбутні урочисті заходи, не допустити масового виходу українців на пам’ятні ходи і їх участі в покладанні квітів до пам’ятника істинним героям нашого народу – радянським воїнам-визволителям”, – заявляє КПУ.

У Службі безпеки України підтвердили факт обшуків у керівників Компартії 8 травня.

В СБУ також підтвердили, що йдеться про справу щодо держзради і спроби захоплення влади.

“Слідчі СБУ здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення дій з метою захоплення державної влади та державної зради, тобто за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 109 та ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України”, – ідеться в повідомленні прес-центру СБУ.

Зазначається, що в ході розслідування правоохоронці встановили механізм організації за дорученням російських кураторів проплачених акцій протесту для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні, спрямованих на насильницьку зміну й повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Слідством також отримано інформацію про причетність до антидержавної діяльності представників Комуністичної партії України.

Спецслужба оприлюднила фото вилученої комуністичної символіки, георгіївських стрічок та агітаційних матеріалів – зокрема із закликами типу “Влада не чує тебе? Бери зброю!”, “Росія нічого не боїться”, “Спасибі Леніну за Україну”, із зображеннями президента РФ Путіна тощо.

“Співробітники спецслужбу провели низку санкціонованих обшуків у Києві та області, зокрема за місцями проживання керівників компартії. Під час слідчих дій правоохоронці виявили агітаційні матеріали із забороненою символікою комуністичного тоталітарного режиму, що планувалися на замовлення російських кураторів для публічного поширення 9 травня, щоб дестабілізувати суспільно-політичну обстановку в державі та спровокувати силові сутички між активістами громадсько-політичних об’єднань”, – заявили в СБУ, додавши, що триває досудове слідство.

Як відомо, Компартію України заборонено за законом про декомунізацію та рішенням суду 2016 року. Вона не може брати участь у виборах, однак продовжує активні дії в публічному та інформаційному просторі.

симоненко сбу

Знак гривні
Знак гривні