Рівень СО2 в атмосфері побив рекорд за 800 тисяч років (ГРАФІК)

Рівень вуглекислого газу в атмосфері досяг рекордної позначки. У квітні концентрація CO2 в атмосфері перевищувала в середньому 410 частин на мільйон (ppm) протягом усього місяця, згідно зі свідченнями Обсерваторії Мауна-Лоа на Гаваях.

За словами вчених, концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла найвищого рівня за останні 800 000 років, повідомляє НВ з посиланням на Independent.

Крива Кілінга, яка описує концентрацію вуглекислого газу в атмосфері, демонструє стійке зростання рівнів CO2 в атмосфері протягом десятиліть. Вчені попереджають, що рівні вуглекислого газу перетинають поріг, який може привести до глобального потепління за межами "безпечного" рівня, визначеного міжнародним співтовариством.

Дослідник-геохімік з Інституту океанографії Скріппса Ральф Кілінг, чий батько Девід Кілінг почав вимірювати рівень вуглекислого газу на Мауна-Лоа в 1958 році, сказав, що концентрація CO2 в атмосфері в останнє десятиліття росте швидше, ніж в 2000-х роках.

У 2013 році концентрація вуглекислого газу вперше в історії людства перевищила позначку в 400 ppm. За оцінками вчених, в останні 800 тисяч років цей показник коливався, однак до промислової революції ніколи не перевищував рівень в 300 ppm. У минулому році Всесвітня метеорологічна організація заявила: "Сьогоднішня концентрація CO2 близько 400 ppm перевищує природну мінливість, спостережувану протягом сотень тисяч років".

"Це ще одна віха в підвищенні рівня СО2 з плином часу. Це ближче до деяких цілей, яких ми дійсно не хочемо досягти, наприклад, отримати більш ніж 450 або 500 ppm. Ми ступаємо на дуже небезпечну територію", - сказав Ральф Кілінг.

Дослідники зазначають, що останній раз рівні вуглекислого газу досягали 400 ppm приблизно 3-5 мільйонів років тому, в епоху пліоцену.

"У цей період глобальні середні температури поверхні були на два градуси вищими, ніж сьогодні, крижані покриви в Гренландії і Західній Антарктиді розтанули, і навіть частини льоду Східної Антарктиди відступили, в результаті чого рівень моря був на 10-20 метрів вище, ніж сьогодні", - наголошують кліматологи.

екологія природа

Знак гривні
Знак гривні