За два роки мораторію на експорт лісу вирубувати менше не стали

З початку запровадження мораторію на експорт лісу-кругляку обсяги вирубок не зменшились, в той же час збільшилась кількість випадків контрабанди та незаконного вивезення деревини з України.

Про це повідомив Олександр Ярощук, молодший аналітик VoxUkraine, - передає Громадське телебачення.

Зокрема, з 1 листопада 2015 року обсяги вирубок складали 21-22 мільйони кубометрів деревини на рік, незважаючи на набуття чинності мораторію на експорт.

При цьому експерт зазначає, що завантаженість деревопереробних комбінатів дещо пожвавилась, хоча там констатують дефіцит сировини.

«Відповідно, постає логічне запитання: куди йде та деревина, яка раніше експортувалася, адже лісокористувачі не стали вирубувати менше?» — запитує Ярощук.

Крім цього, аналітик зазначає, що офіційна статистика не враховує всіх даних.

«Так, за даними Eurostat, у 2017 році ЄС імпортував [з України] 477 000 тон лісу-кругляку, що на 4,77% більше, ніж показує статистика української митниці», — йдеться у дослідженні VoxUkraine.

Ярощук констатує, що попри незначний позитивний ефект, який запровадження мораторію здійснило на деревообробну галузь, найбільше від нього виграли саме контрабандисти, які продовжували експорт лісу попри мораторій.

Раніше повідомлялось, що новий транш макрофінансової допомоги від ЄС надійде Україні після скасування мораторію на експорт лісу-кругляку.

Євросоюз може почати арбітражний та судовий процес проти України з метою скасування мораторію на експорт лісу-кругляку. Відповідне застереження надіслала єврокомісарка з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом.

Мораторій на експорт лісу-кругляку діє в Україні з 2015 року. Свого часу через відмову його скасування Єврокомісія відмовилася надавати Україні транш на суму 600 млн євро.

експорт ліс

Знак гривні
Знак гривні